Overal in Egypte protesten tegen Morsi

An Egyptian protester shouts slogans as he climbs on a pole in front of Egyptian soldiers standing guard near the presidential palace in Cairo on December 7, 2012 during a protest against a draft constitution and President Mohamed Morsi's sweeping powers decree. Thousands of protesters converged on the presidential palace in Cairo in a fresh bid to convince Morsi to give up what they see as dictatorial powers, and to postpone a referendum on a controversial new constitution. AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA AFP

President Morsi heeft in een bescheiden gebaar aan zijn critici het begin van de stemming over de nieuwe grondwet vrijdagavond doorgeschoven naar woensdag. Die stemming was voor Egyptenaren in het buitenland. Morsi nam het besluit na een dag waarop voor- en tegenstanders van de president in het hele land betoogden en soms slaags raakten.

Na de onverzoenlijke toespraak van Morsi gebruikten aanhangers van zijn Moslimbroederschap vrijdag harde taal. „Egypte is islamitisch, het zal niet seculier worden, het zal niet liberaal worden”, scandeerden enkele duizenden betogers bij de belangrijke Al-Azhar-moskee in Kairo. Sprekers riepen de menigte op de ontwerp-grondwet te verdedigen omdat die in Egypte islamitisch recht zou brengen.

Elders in de hoofdstad stroomden duizenden mensen samen bij het presidentiële paleis. Op sommige plaatsen braken betogers door de versperring van pantserwagens en prikkeldraad. Deze betogers eisten dat Morsi de decreten intrekt waarmee hij zichzelf en de door de Moslimbroederschap gedomineerde grondwetgevende vergadering boven de wet heeft gesteld.

Morsi heeft voor 15 december een referendum over de ontwerpgrondwet uitgeschreven. De oppositie wil pas ingaan op een uitnodiging voor een gesprek als hij dat referendum intrekt. Het staatspersbureau meldde vrijdagavond dat voor Egyptenaren in het buitenland de stemming, die zaterdag 8 december zou beginnen, vier dagen is uitgesteld.

In het zuiden van Kairo verzamelden ultraconservatieve salafistische moslims zich bij het mediacentrum. Zij protesteerden tegen de berichtgeving op „hypocriete” commerciële zenders. (Reuters, AFP, AP)