Nieuwsoverzicht

Patriots met 360 man naar Turkije

Den Haag. 360 militairen kunnen zich opmaken voor vertrek naar de Turks-Syrische grens. Vrijdag besloot het kabinet twee Patriot-eenheden te sturen om Turkije te beschermen tegen het overslaande geweld uit Syrië. NAVO-bondgenoten Duitsland en de Verenigde Staten sturen dezelfde raketverdedigingssystemen. Waar de Nederlanders precies geplaatst worden, is nog niet bekend. Ze zullen waarschijnlijk per schip naar Turkije gaan en daar in januari aan de slag gaan, zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) . Premier Mark Rutte (VVD) benadrukte vrijdag dat het gaat om een defensieve inzet en dat geen sprake is van het afdwingen van een vliegverbod of offensieve taken. De kosten voor een jaar inzet worden geschat op 42 miljoen euro. (NRC)

Weer man op Corsica doodgeschoten

Bastia. Een dertigjarige man is vrijdagmiddag doodgeschoten op Corsica, voor het kantoor van de douane in Calvi. Het is de twintigste bendemoord van dit jaar. Corsica is een van de meest criminele gebieden van Europa geworden. Het slachtoffer was bij de politie bekend wegens gewapende roofovervallen en drugshandel.

Schultz: rijbewijzen overal even duur

Den Haag. Rijbewijzen moeten in elke gemeente even duur worden. Dat wil minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD). De prijzen van een rijbewijs verschillen nu nog. Zo kost het in Deventer 66 euro, tegen 20 euro in Leidschendam-Voorburg. Wat de prijs van een rijbewijs gaat worden, is nog niet bekend. (Novum)

Italiaanse peetvader gearresteerd op Bali

Rome. Italiaanse agenten hebben vrijdag op het Indonesische eiland Bali de voortvluchtige maffiabaas Antonino Messicati Vitali gearresteerd, in samenwerking met de lokale autoriteiten. Hij leefde daar in een luxe resort. Vitali, verdacht van afpersing en eerder veroordeeld, was een leider van de maffiaclan uit het stadje Villabate. (AFP)

Nederland langer bij antipiraterijmissie

Den Haag. Nederland doet tot eind 2013 mee aan de antipiraterijmissie voor de kust van Somalië. Dat is een jaar langer dan gepland. Dat heeft het kabinet besloten. (Novum)