Nelson Mandela in ziekenhuis voor tests - Zuma: geen reden tot zorg

Mandela tijdens zijn verjaardag afgelopen juli dit jaar. Foto / Schalk van Zuydam Mandela tijdens zijn verjaardag afgelopen juli dit jaar. Foto / Schalk van Zuydam

De Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela is opgenomen in het ziekenhuis in Pretoria voor tests, meldt Reuters. Maar er zou geen reden tot ongerustheid zijn.

Mac Maharaj, woordvoerder van president Zuma, wilde niet zeggen waarvoor de onderzoeken zijn, maar wel dat het “heel normale testen zijn voor Mandela, gezien zijn leeftijd”. In een verklaring heeft de Zuid-Afrikaanse president Zuma gezegd dat “het goed gaat met Mandela” en “dat er geen reden tot zorg is”. “We wensen hem het beste”, aldus Zuma in de verklaring:

“De voormalige president Mandela zal geregeld de medische verzorging ontvangen, die hoort bij iemand van zijn leeftijd. We hebben alle vertrouwen in de medische staf om voor onze geliefde oprichter van een vrij en democratisch Zuid-Afrika te zorgen.”

De oud-ANC leider Mandela is 94 jaar en heeft de laatste jaren weinig publieke optredens verricht. Hij woont in Qunu, zijn een dorp op het platteland in het zuidoosten van Zuid-Afrika.

    • Anouk Eigenraam