Morsi annuleert omstreden decreet - referendum grondwet gaat door

De Egyptische president Mohammed Morsi zaterdag in het presidentieel paleis in Kairo.
De Egyptische president Mohammed Morsi zaterdag in het presidentieel paleis in Kairo. Foto: AP / Maya Alleruzzo

De Egyptische president Mohammed Morsi annuleerde zaterdagavond een omstreden decreet, waarmee hij vorige maand zijn bevoegdheden sterk uitbreidde. 

Dat meldt persbureau AFP. Met het decreet plaatste Morsi zich boven de rechterlijke macht. Het leidde tot grootschalige protesten in Egypte. Het is nog onduidelijk waarom Morsi heeft besloten het decreet in te trekken.

Tijdens zijn speech afgelopen donderdag was Morsi nog niet bereid ook maar iets toe te geven aan de oppositie. Het leidde tot angst voor escalatie van geweld. Bij protesten op het plein voor het presidentiële paleis in Kairo vielen afgelopen week zeven doden en honderden gewonden.

Nieuwe grondwet leidt tot verdeeldheid

De diepe verdeeldheid tussen regering en oppositie is het gevolg van de nieuwe grondwet die president Morsi door een commissie van moslimfundamentalisten heeft laten schrijven. De seculiere en liberale oppositie herkent zich niet in de grondwet. Verder hadden zij grote moeite met het decreet waarmee Morsi zichzelf boven de rechterlijke macht wilde plaatsen. Dat decreet is nu geannuleerd, maar de grondwet blijft omstreden.

Referendum over grondwet op 15 december

Het referendum over de nieuwe grondwet in Egypte op 15 december gaat door, twittert onze correspondent Gert van Langendonck in Kairo:

Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck Morsi has cancelled his decree, has issued a new decree to replace it, referendum still on #egypt