‘Middelbare scholen scoren het beste in Noord-Brabant’

Foto ANP / Koen Suyk

Middelbare scholen in de provincie Noord-Brabant halen het meest uit hun leerlingen. Dat concludeert de Volkskrant vanochtend uit een jaarlijks onderzoek naar de resultaten op middelbare scholen.

De vwo’s, havo’s en vmbo-b’s scoren in Brabant allemaal zeer goed, blijkt uit berekeningen van de Maastrichtse hoogleraar en onderwijssocioloog Jaap Dronkers. Hij stelt de lijst jaarlijks samen op basis van bijvoorbeeld de examenresultaten van leerlingen. Ook is er in verwerkt of de school iets toevoegt aan de kwaliteit van een leerling door te kijken naar adviezen van de basisschool.

Behalve Brabant scoorde Limburg ook goed met zeer goede vwo’s en havo’s. Wel zijn er in tegenstelling tot Brabant vmbo’s die onder de maat presteren. In de kop van Noord-Holland wordt gemiddeld ook hoog gescoord in alle schooltypes. In de Gooi en Vechtstreek werden de meeste onvoldoendes genoteerd. Een vmbo-school in Delfzijl haalde als enige de maximale score.

‘Noord-Brabant profiteert van stevige onderwijstraditie’

Onderwijssocioloog Marc Vermeulen, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, zegt in de Volkskrant dat Noord-Brabant mogelijk baat heeft bij de economische en culturele “sprong” die de provincie de afgelopen decennia gemaakt heeft. Ook heeft de provincie volgens Vermeulen een “stevige onderwijstraditie”: mogelijk van de economische en culturele sprong die het de afgelopen decennia heeft gemaakt, binnen een stevige onderwijstraditie.

“De katholieke geestelijken vestigden een onderwijscultuur, lange tijd in het kader van het bestrijden van achterstanden. Maar het was ook in het belang van de industriële elite, die gekwalificeerd personeel zocht. In veel katholieke gebieden namen meisjes bijvoorbeeld eerder en vaker deel aan het onderwijs dan in de rest van Nederland.”

    • Pim van den Dool