Meubelontwerper Brad Pitt

Acteur Brad Pitt heeft een meubelcollectie ontworpen. Gelikte spullen, gemaakt van de allerduurste materialen.

Reuters

Brad Pitt staat in designkringen al enige tijd bekend als een ‘man met smaak’. In interviews heeft hij meerdere malen gezegd dat zijn interesse meer bij design en architectuur ligt, dan bij acteren. Hij is dan ook een trouwe bezoeker van internationale kunst- en designbeurzen. In 2008 maakte hij zijn opwachting bij Art Basel, waar hij onder andere een stoel kocht van Atelier Van Lieshout. Het was niet zijn eerste Nederlandse designstuk. Al eerder schafte hij meubels aan van Maarten Baas en Jeroen Verhoeven.

Daarnaast bezocht hij, puur uit persoonlijke interesse, het Rotterdamse kantoor van architect Rem Koolhaas en werkte hij samen met het eveneens Nederlandse architectenbureau MVRDV. Dit laatste deed hij in verband met zijn (liefdadigheids)project The Make It Right Foundation, waarvoor hij een startkapitaal doneerde van 1 miljoen dollar, met de intentie betaalbare, milieuvriendelijke huizen te bouwen voor de dakloos geworden slachtoffers van de orkaan Katrina die in 2005 New Orleans teisterde. Naast MVRDV engageerde Pitt ook architect en ontwerper Frank Gehry voor dit project.

De designwereld reageerde dan ook niet verbaasd toen Pitt onlangs met een eigen meubelcollectie op de markt kwam. Het was niet meer dan een logisch vervolg op al zijn voorafgaande bemoeienissen en interesses op dit gebied. De eerste reacties op de door Pitt ontworpen meubelcollectie zijn echter minder positief dan je zou verwachten. Murray Moss, designconsultant en voormalig designgaleriehouder, en een van de belangrijkste spelers op designgebied, noemt het in The New York Times weliswaar „prijzenswaardig” dat Pitt „zijn talenten ontplooit op nieuwe terreinen”, maar vindt de meubels te onpersoonlijk en „too nice”. Dat laatste is bijna een doodzonde in de designwereld, waar begrippen als mooi en nice het moeten afleggen tegen termen als vernieuwend, bijzonder, vooruitstrevend en zelfs bizar.

Giulio Cappellini, van het gelijknamige, toonaangevende Italiaanse meubelmerk, beschrijft ze als „tijdloos en elegant”, wat ook niet echt kwalificaties zijn die scoren bij design. Op de vraag of hij zelf iets uit Pitts collectie zou willen hebben, antwoordt Kurt Andersen, voormalig design- en architectuurcriticus van Time Magazine, dat zijn keus dan „misschien zou vallen op de ovale eettafel, maar dan voor in de logeerkamer van mijn tweede huis – als ik een tweede huis zou hebben”.

Gezien zijn getoonde belangstelling in juist baanbrekend en avant-garde design, vallen Pitts meubels voor meubelfabrikant Pollaro inderdaad enigszins tegen. Het zijn keurige tafels, bedden, kasten, stoelen, en ook een marmeren badkuip, die niet zouden misstaan in willekeurig welk peperduur en enigszins snobistisch interieur dan ook. Ze zien er gelikt uit in een stijl die het midden houdt tussen art deco en tijdloos pompeus. Ze zijn gemaakt van de allerduurste materialen (er is zelfs een 24 karaat gouden bijzettafeltje) en worden uitgebracht in gesigneerde limited editions. Vanaf 10.000 dollar per stuk.

De volledige collectie is te zien op pitt-pollaro.com

    • Ivo Weyel