Man vervolgd voor hulp bij zelfdoding moeder

Een 70-jarige man uit Bennekom wordt vervolgd voor het helpen bij de zelfdoding van zijn moeder. Dat heeft het OM in Zutphen bekendgemaakt.

De 99-jarige vrouw overleed in 2008 door een grote hoeveelheid pillen te slikken. Er is destijds niet opgemerkt dat haar overlijden niet-natuurlijk was.

Haar zoon sprak in 2010, in een reportage van het tv-programma Netwerk, over de dood van zijn moeder. Zij wilde een einde aan haar leven maken omdat ze het gevoel had dat haar leven voltooid was. Toen ze zich wendde tot haar huisarts met het verzoek haar te helpen met sterven, zei die niets voor haar te kunnen doen. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde kon haar slechts het advies geven te stoppen met eten en drinken.

De vrouw kon dit niet. Haar zoonheeft later op haar verzoek slaappillen in yoghurt gedaan, die zij vervolgens opat. Hij heeft dit zelf gefilmd om te laten zien dat het niet om moord ging.

Het onderzoek of de man vervolgd moest worden heeft zo’n tweeënhalf jaar geduurd. „Het formuleren van de vervolgingsbeslissing is met zeer veel zorgvuldigheid en na uitvoerig intern overleg gedaan en heeft om die reden de nodige tijd gekost”, aldus het OM in een persbericht.