maar kostbare pakjesavond voor Philips

Uiteindelijk viel de schade, voor beleggers, nog wel mee – maar de schrik zat er goed in toen eurocommissaris Almunia woensdag een boete van bijna 1,5 miljard euro aankondigde voor een groep van zeven beeldbuisproducenten wegens verboden prijsafspraken. De bekendste Nederlandse deelnemer aan het kartel, Philips, moet iets meer dan 500 miljoen ophoesten. In eerste instantie reageerde de beurs geschokt: de beurswaarde van Philips daalde met nagenoeg datzelfde bedrag. En dat op de dag dat de AEX-index de hoogste stand van het jaar bereikte. In de afgelopen twee dagen wist het aandeel Philips zich te herstellen. Niettemin houdt het elektronicaconcern twee problemen. Allereerst financieel: claims van zich belazerd voelende klanten zijn niet ondenkbaar. Ten tweede ethisch: waarom lapt een grote multinational Europese mededingingsregels aan zijn laars? Het Europa zonder grenzen, zo gewenst door de multinationals.