Lezingen, debatten, cursussen à la carte

Straks ‘live’ bij NRC: programma’s voor en met de lezers.

Een nieuw gebouw brengt nieuwe functies. Zoals: programmamaker. Taak: lezingen, debatten en cursussen organiseren in NRC Restaurant Café. Grenzend aan het restaurant beschikt NRC straks over een zaal voor (maximaal) tachtig personen en twee kleinere ruimten voor trainingen, lunches, diners en vergaderingen.

Lara Snatager is onlangs als programmamaker aan de slag gegaan. Wat zijn haar plannen? „Ik zou van het programma graag een live-versie van NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl willen maken. Kranten en internet informeren en inspireren de lezer. Ze geven context en verdieping bij de actualiteit. Met ons programma kunnen we dat ook doen.”

Een voorbeeld? „Met één voorbeeld zou ik een eenzijdig beeld van de plannen geven. NRC heeft twee kranten met verschillend lezers- publiek. De ene lezer spelt Economie, de andere is meer gericht op Kunst, een derde vindt Wetenschap het allerbeste wat NRC te bieden heeft. Voor al die lezersgroepen willen we interessante programma’s maken.”

Een paar voorbeelden? „NRC heeft ruim 25 correspondenten in de hele wereld. Ik heb begrepen dat ze eenmaal in de twee jaar allemaal in Nederland zijn, voor overleg met de redactie en de hoofdredactie. Komend voorjaar zijn ze er weer. Het lijkt me prachtig dan ook de lezers in staat te stellen met de correspondenten van gedachten te wisselen over mondiale thema’s.

„In overleg met de kunstredactie zou ik graag een serie programma’s maken waarin een nieuwe generatie veelbelovende kunstenaars een podium krijgt. In het Nobelprijzen-seizoen heeft de wetenschapsredactie vast ideeën voor interessante sprekers.

„Een heel ander idee is: NRC heeft verschillende medewerkers die schrijven over koken en wijn. Wij hebben straks een keuken, een chef-kok en een restaurant. Met de culinaire medewerkers en de chef-kok heb ik al een keer geluncht. Er zijn mooie plannen ontstaan om bijzondere diners voor onze lezers/gasten te gaan organiseren.

„NRC heeft al een NRC Academie. Onder die merknaam biedt de krant cursussen over bijvoorbeeld filosofie en kunstgeschiedenis. Straks kunnen we die ook in eigen huis organiseren.”

Vanaf wanneer? „Ik werk nu aan een programma voor de maanden april, mei en juni. Het wordt een experimentele fase, waarin we veel verschillende activiteiten gaan testen. Ik zie dit werk als een nieuw, interactief medium: heel modern en tegelijk heel klassiek, een nieuwe vorm van dialoog tussen de NRC-media en de lezers.”

    • Gijsbert van Es