Kerstconcerten, Hobbits en Scandinavische kunst

5 cultuurtips over wat nieuw is deze week,plus een keuze uit wat er al in NRC besproken is.

Bergman op toneel

Eerder bewerkte hij Ingmar Bergmans Scènes uit een huwelijk en Kreten en gefluister voor toneel. Nu brengt Ivo van Hove bij Toneelgroep Amsterdam een Bergman-tweeluik: Na de repetitie/Persona. Na de repetitie is gebaseerd op Bergmans televisiefilm uit 1984, een essay over theater en toneelspelen. Persona is de gevierde klassieker uit 1966, over actrice Elisabet en haar verpleegster Alma. Met o.a. Karina Smulders, Marieke Heebink en Gijs Scholten van Aschat.

Theater Nederlandse première 13/12, Stadsschouwburg Amsterdam. Inl: tga.nl

Noordelijke kunst

De tentoonstelling Nordic Art in het Groninger Museum biedt een overzicht van Noord-Europese schilderkunst uit de negentiende en twintigste eeuw. Een expositie vol portretten van in zichzelf gekeerde vrouwen die de krant lezen, voor een spiegel staan of een jurk verstellen. Maar ook met mooie, verstilde Scandinavische landschappen. Te zien is werk van onder meer Vilhelm Hammershøi, Edvard Munch, Akseli Gallen-Kallela en August Strindberg.

Expositie 8 dec t/m 5 mei, Groninger Museum, Groningen. Inl: groningermuseum.nl

Kerstconcerten

De Nederlandse Bachvereniging tourt van 11 t/m 23 december onder Jos van Veldhoven door het land met Händels oratorium Messiah. Klassiek kerstrepertoire dus, net als bij het Windsbacher Knabenchor dat op 10 december een kerstprogramma zingt in het Amsterdamse Concertgebouw. Aldaar klinkt ook op 12 december Vivaldi’s Kerstconcert, gepaard aan het feestelijke Gloria en Dixit Dominus, door de Academy of Ancient Music o.l.v. van Richard Egarr.

Klassiek Inl: concertgebouw.nl en bachvereniging.nl

Janne Schra

Met de theatershow De Nieuwe… Janne Schra staat de blonde zangeres op het podium met een nieuwe en intieme bezetting. Ze spelen nummers van haar oude band Room Eleven, van haar soloplaat India Lima Oscar Victor Echo You en van haar inspiratiebronnen. Ook met nieuw werk.

Muziek t/m 21 december. In verschillende Nederlandse theaters.

The Hobbit, de film

Fans kunnen amper wachten op de terugkeer van Tolkiens figuren op het witte doek: na het succes van The Lord of The Rings vefilmde regisseur Peter Jackson nu Tolkiens The Hobbit. Volgende week komt de eerste film van drie uit, met Martin Freeman als hobbit Bilbo Baggins, die met 13 dwergen een draak een schat wil ontfutselen.

Film The Hobbit: An Unexpected Journey. Woensdag in de bioscoop.