Italiaanse premier Monti wil opstappen – ‘effectief regeren niet langer mogelijk’

De Italiaanse premier Mario Monti in het parlement in Rome op archiefbeeld. Foto AP / Mauro Scrobogna

De Italiaanse premier Mario Monti heeft de president van zijn land, Giorgio Napolitano, laten weten dat hij van plan is af te treden nu de partij van Silvio Berlusconi plots de steun aan zijn regering heeft opgezegd. Daardoor is de kans groot dat er vervroegde verkiezingen komen.

Monti bracht zijn nieuws aan Napolitano enkele uren nadat Berlusconi zijn comeback in de politiek had aangekondigd. Econoom Monti hielp Italië het afgelopen jaar uit de put, nadat het land op de rand van een financiële afgrond was komen te staan, schrijft persbureau AP.

Monti en Napolitano spraken zo’n twee uur met elkaar. Monti maakte in dit gesprek duidelijk dat hij niet meer effectief denkt te kunnen regeren nu de partij van Berlusconi deze week zijn steun aan Monti’s regering heeft opgezegd.

Een politieke crisis zoals die zich nu in Italië lijkt af te tekenen is echter waarschijnlijk het laatste waar het land behoefte aan heeft. Italië verkeert in een recessie en heeft moeite het hoofd boven water te houden in de Europese schuldencrisis.

Econoom Monti leidt momenteel een zakenkabinet dat vorig jaar in de plaats kwam van Berlusconi’s regering.

Monti wil nog wel snel met alle politieke leiders in zijn land om tafel gaan zitten om te kijken of hij er op korte termijn nog een begrotingswet doorheen kan krijgen die de financiële stabiliteit van Italië in de toekomst beter moet waarborgen. Zodra dit gelukt is zal Monti aftreden.