Hof: strafhalvering voor vastgoedfraudeurs

Twee projectontwikkelaars uit Capelle aan den IJssel zijn vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot 16 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, voor hun rol in de zogeheten vastgoedfraude. Rob W. en Maarten M. zijn de eerste twee verdachten die in hoger beroep zijn veroordeeld in de zaak. Het hof heeft de twee veroordeeld wegens valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

De straf die het gerechtshof hen heeft opgelegd is veel lager dan de straf die ze in eerste aanleg kregen. De rechtbank veroordeelde het tweetal in december 2009 tot 16 maanden onvoorwaardelijke celstraf.

Het gerechtshof heeft de twee ondernemers een lagere straf opgelegd omdat hij niet bewezen acht dat de twee verdachten met een vooropgezet plan aan de vastgoedfraude hebben meegewerkt. Het hof heeft de „langdurige en intensieve” publiciteit over de zaak eveneens meegewogen in het oordeel, net als het feit dat de twee mannen na hun aanhouding in 2007 volledig hebben meegewerkt aan het onderzoek van justitie.