Grote manifestatie in Gaza ter gelegenheid van verjaardag Hamas

In Gaza-Stad worden vanmiddag tienduizenden Palestijnen verwacht ter gelegenheid van de verjaardag van Hamas. Foto AFP / Mahmud Hams

Tienduizenden Palestijnen komen vanmiddag naar verwachting naar Gaza-Stad om de 25e verjaardag van de fundamentalistische beweging Hamas te vieren. De manifestatie zal worden bijgewoond door de leider van Hamas, Khaled Meshaal, die Gaza voor de eerste keer in zijn leven bezoekt.

Meshaal, die ten tijden van het bewind van de Egyptische president Mubarak niet naar Gaza kon reizen, had al 45 jaar geen voet meer op Palestijnse bodem gezet. Hij kreeg gisteren een heldenonthaal in Gaza en zei volgens The Jerusalem Post dat hij hoopt dat de dag komt dat “heel Palestina” bevrijd zal worden. “Vandaag ben ik in Gaza, morgen in Ramallah, en daarna in Jeruzalem, en dan in Haifa, en Jaffa”. Meshaal zal later vandaag de menigte in Gaza-Stad toespreken.

In Gaza kwamen vanochtend al duizenden mensen samen in afwachting van de massabijeenkomst van later vandaag. Aanhangers van Hamas zwaaiden met de groene vlaggen van de beweging en droegen overwinningssymbolen met zich mee. Een aantal mensen nam hun kinderen verkleed in militaire uniformen mee naar het centrum van Gaza-Stad, zo schrijft persbureau AP.

Hamas staat voor het gewapende verzet tegen Israël

Hamas, dat werd opgericht in 1987, heeft altijd geweigerd het bestaansrecht van Israël te erkennen. In tegenstelling tot de Palestijnse Autoriteit ziet Hamas niets in diplomatie met Israël en wil het door middel van gewapende strijd de door Israël bezette Palestijnse gebieden heroveren.

Het jubileum van Hamas komt slechts twee weken na de laatste episode van gewapende strijd tussen Israël en Hamas. Israël liquideerde Hamas-commandant Ahmed Jabari na een stijging van het aantal Palestijnse raketaanvallen op het zuiden van Israël, waarna de raketbeschietingen nog verder werden opgevoerd en Israël luchtbombardementen uitvoerde. Bij de korte oorlog kwamen zo’n 170 Palestijnen en zes Israëli’s om het leven.

Steeds meer prestige en legitmiteit voor Hamas

Door de recente oorlog met Israël geniet Hamas meer erkenning, prestige en legitimiteit, schreef onze correspondent Leonie van Nierop onlangs in NRC Handelsblad:

Het reageerde op het Israëlische geweld met honderden raketten, die reikten tot aan Tel Aviv en Jeruzalem. Het schoot een Israëlisch onbemand vliegtuigje uit de lucht. Het verwondde drie Israëlische militairen in een tank aan de grens.

Die stevige reactie helpt bij de rehabilitatie van deze fundamentalistische organisatie, die in de Arabische wereld geen goede reputatie genoot, aldus Van Nierop:

De Arabische opstanden verrichtten veel voorwerk. Toen de Moslimbroeders dit jaar in Egypte aan de macht kwamen, betekende dat een enorme opsteker voor Hamas, dat aan hen is gelieerd. Bovendien was de positie van Hamas al verbeterd doordat het afstand heeft genomen van Syrië en met name van Iran: de grote boeman van de sunnitische Arabische wereld.