Glittertop

Feestkleren zijn bijna altijd een misverstand, stelt

Het is al bijna overal uitverkoop, maar voordat we ons storten op de afgeprijsde najaarscollecties, wil de mode-industrie graag dat we nog iets kopen voor de volle prijs: feestmode. Kerst en Oud en Nieuw komen eraan, en die dienen gevierd te worden in glim en glitter. Veel etalages hangen vol met speciaal voor deze maand geproduceerde kleren, vooral voor vrouwen. De glossy’s hebben het op hun decembercovers over ‘sprookjesjurken’ (Nouveau) en ‘1001 feestjurken, partypants + glittertops’ (Elle).

Feestmode voor vrouwen appelleert bijna altijd aan kleinemeisjes-dromen: de prinsessenkleren die je als kind zo graag wilde, maar zelden mocht dragen.

Maar echte feestkleren zijn bijna altijd een misverstand. Ze zijn zo zichtbaar anders dan de kleren die iemand normaal gesproken aan heeft, dat het ongemakkelijk wordt: een verkleedpartijtje. Hoeveel vrouwen zien er comfortabel uit in een lange glimjurk? Net zo weinig als er mannen zijn die met flair een huursmoking weten te dragen.

Een ander probleem van feestkleren is dat ze, als ze niet van een goed modehuis komen, doorgaans niet van al te beste kwaliteit zijn. Het zijn kledingstukken die maar een paar keer worden gedragen en daarom wordt er niet al te veel geld tegenaan gegooid. Het is matig polyester wat de klok slaat.

En dan is er nog het idee dat er van alles tegelijk in moet zitten: én glanzende stof, én kant of fluweel, en dit jaar liefst ook nog een heleboel pailletten; voor iedere vrouw van boven de tien echt te veel van het goede.

Het prettige van de mode van nu is dat het met name voor vrouwen helemaal niet nodig is om feestkleren te kopen. Nog nooit was de damesmode gemaakt van zulke uitbundige verhalen als nu. Al ver voor december lagen modewinkels dit najaar vol glanzende jurken, brokaten broeken en met ‘stenen’ versierde rokken. Feestelijk genoeg voor bij kaarslicht, en toch modern en draagbaar, ook voor overdag. Een gouden pump en een paillettenrokje kunnen tegenwoordig namelijk best naar kantoor, hoewel liever niet tegelijk.

Tot slot nog iets over de stola, dat toevluchtsoord voor vrouwen die tijdens een avondje uit mouwloos willen, maar niet (meer) zo tevreden zijn over hun bovenarmen. Met een stola ziet een vrouw er vooral uit als iemand die niet (meer) tevreden is over haar bovenarmen. Neem liever een voorbeeld aan ontwerper Raf Simons, die in zijn eerste collecties voor Christian Dior feestelijke, wijde rokken combineerde met effen truitjes met lange mouwen. Superchic en leeftijdsloos.

Het is bijna overal uitverkoop. Probeer dit jaar iets feestelijks te vinden dat vaker aan mag.