Geniet je te pletter met John Platter

Ieder jaar kijk ik er reikhalzend naar uit. Maar nu is ie er weer: de nieuwe Platter’s South African Wines 2013 wijngids.  En dat terwijl de eerlijkheid mij gebiedt om te schrijven dat ik niet eens een enorme Zuid-Afrika fan ben. Dit overigens in tegenstelling tot veel landgenoten: het land is hier de tweede wijnleverancier, achter Frankrijk. Die positie heeft de Regenboog Staat overigens vooral te danken aan de scheepsladingen bulkwijnen die deze kant op worden gestuurd.

Want Zuid-Afrikaanse wijn is bovenal in de meeste gevallen goedkope wijn. En daar zijn vooral supermarktinkopers en veel van onze landgenoten helemaal dol op. Nu gaat het wat dit boek betreft mij niet eens zozeer om het houvast welke wijn ik nu precies moet drinken. ‘The guide to cellars, vineyards, winemakers, restaurants and accomodation’ is een feest voor iedere in wijn geïnteresseerde lezer.

Ieder jaar wil ik er daarom ook weer wat over schrijven. (Zie ook mijn bijdrage over de 2012 editie.) Maar nu heb ik nog twee extra redenen. Het Bijbeltje is eindelijk ook hier goed te verkrijgen. En de komst van mijn recensie-exemplaar viel samen met het bezoek dat Bevan Newton Johnson afgelopen week aan Nederland bracht.

Ook zonder Platter ben ik al enige tijd liefhebber van zijn wijnen. Newton Johnson is samen met Hamilton Russell (‘His pinot noir and chardonnay, now in their 30th vintage, reflect this unique location, and are appreciated around the world for the story of place they have to tell you’, volgens de nieuwe Platter) de toonaangevende producent in Hemel-en-Aarde Valley.

En al zijn de pinot noirs van Newton Johnson afkomstig van jongere stokken (het bedrijf werd opgericht in 1996) de kwaliteit is van hoog niveau. Zijn Felicité 2011 (voornamelijk van pinot noir uit Robertson) gaat door op de weg die het ook in 2009 en 2010 heeft ingeslagen: ‘Sappig, vlezig, vrolijk, nergens confitureachtig, met aangename zuren en nog immer voorzien van een veel te laag prijskaartje: € 8,45.

Het vlaggenschip Newton Johnson Family Vineyards 2010 (€ 19,95) is elegant gesneden, voert als lading zwarte, zoete kersen, zwarte pepertjes, wat vanille en heeft een prachtige diepgang.

Ofschoon dit jaar zich iets lichter toont dan 2009 heeft Platter dat er niet van weerhouden om deze wijn voor de vierde keer op rij de vijf sterren status toe te kennen. ‘En dat heeft nog nooit een andere Zuid-Afrikaanse wijn ons nagedaan’, meldt Bevan Newton Johnson trots.

Minstens zo onder de indruk was ik echter van een witte die ik nog niet kende: Resonance 2010 (€ 12,95), een blend van voornamelijk sauvignon blanc (van druiven uit Walker Bay) en sémillon (uit die andere cool climate regio, Elgin).

‘Ik ben altijd al geïnspireerd door klassieke wijnen’, meldt Newton Johnson als ik ‘m complimenteer met het feit dat dit nu eens niet de zoveelste eendimensionale kijk van een nieuwe wereldwijnmaker op sauvignon blanc is.

Resonance is wit met veel dimensies, waarin ingetogen wit fruit, milde groene tonen, zachte grapefruit, witte peper, mineralen en associaties met hoge Sancerre doorklinken.

Op mijn proefnotities maak ik een extra aantekening dat ik hier een dozijn van moet bestellen. En daarmee moet ik nog haast maken ook. Pure C, de annex van Sergio Herman, en Thérèse Boer van De Librije hebben al een order geplaatst. Maar dat staat dan weer niet in Platter.

John Platter’s South African Wines 2013 is voor € 17,95 te koop bij Zuid-Afrika specialist Winematters, tevens de importeur van Newton Johnson

    • Harold Hamersma