Floriade dreigt financieel fiasco te worden

Zes maanden was het feest in Venlo, bij de fleurige bloemenbeurs Floriade. Nu volgt de rekening, en dreigt een miljoenentekort.

De inmiddels verwijderde voetgangersbrug over de A73 naar het Floriade-terrein.
De inmiddels verwijderde voetgangersbrug over de A73 naar het Floriade-terrein. Foto Dierk Hendriks

En weg is de feestelijke sfeer van de afsluiting van de Floriade begin oktober. Twee miljoen bezoekers voldeden om uit de kosten te komen. Dat aantal werd net gehaald. In het slotwoord van directeur Paul Beck lag toen al een waarschuwing besloten. „De poorten zijn dicht, maar de boeken nog niet.”

Dat zijn ze volgens Beck nog steeds niet. Toen de vijf gemeenten in Noord-Limburg die geld staken in de wereldtuinbouwtentoonstelling aankondigden dat ze naar buiten wilden treden met een voorlopige financiële tussenstand, dreigde de Floriade BV dat met een rechtszaak te verhinderen. Venlo, Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas en Gennep trokken zich daar niets van aan. Dus werd afgelopen week duidelijk dat er een tekort dreigt van 9 miljoen euro.

De Floriade-organisatie wijst naar de crisis, tegenvallende parkeerinkomsten en het slechte weer. Beck wil pas weer interviews geven als in het voorjaar definitief de balans is opgemaakt. Al het overige is „voorbarig gespeculeer”. Wel denkt de organisatie dat zwarte cijfers nog altijd mogelijk zijn als de verkoop van het terrein meer oplevert dan begroot.

De betrokken gemeenten voelen zich overvallen door de slechte cijfers. Vooraf staken overheden al veel geld in de Floriade: de gemeenten 30 miljoen euro, de provincie 25 miljoen en het Rijk 5 miljoen. Toen het bedrijfsleven weinig interesse toonde voor het ontwikkelen van de twee beeldbepalende gebouwen van het evenement, droegen de gemeenten en de provincie het risico.

De gemeenten kondigen nu een onderzoek naar het tekort aan. Thijs Coppus, fractievoorzitter van de SP in Provinciale Staten en in het verleden gemeenteraadslid in Horst aan de Maas, pleit voor een enquête door de raden. „Probleem is dat veel betrokkenen inmiddels geen politieke verantwoordelijkheid dragen.” Bedenker Léon Frissen (CDA), voormalig burgemeester van Horst en voormalig commissaris van de koningin, is gestopt. Zijn partijgenoot, oud-gedeputeerde van Economische Zaken Ger Driessen, werkt als zelfstandig adviseur. De Venlose burgemeester Hubert Bruls (eveneens CDA) bekleedt die post nu in Nijmegen. Mark Verheijen (VVD) was als wethouder in Venlo en gedeputeerde van de provincie nauw betrokken, maar zit nu in de Tweede Kamer. „Leden van de Raad van Commissarissen zoals Willem Vermeend zie je vooral in De Wereld Draait Door. Maar als je hem benadert, belt hij niet terug”, zegt Coppus. Hij vindt dat er bekeken moet worden of bestuurders persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Bij alle tegenspoed prijzen de gemeenten de Floriade als impuls voor de regio. De financiële waarde daarvan wordt nog berekend. De Rabobank kwam eerder met een schatting van 350 miljoen euro. „De slager keurt zijn eigen vlees”, noemt Coppus dat. „Die bank tilde het evenement mee van de grond en heeft grote belangen in de tuinbouwsector.”

„De spin-off van de Floriade is hooguit 5 tot 10 procent van die 350 miljoen”, schat Hans van Driem, directeur van de Floriade in Zoetermeer (1992). „Maar altijd zie je politieke ego’s die beloven dat het onder hun leiding beter zal gaan dan in eerdere jaren.”

In zes maanden Floriade is hooguit 20 procent van de investering terug te verdienen, beweert Van Driem. De rest moet worden bijgelegd. Zijn devies: „Niet meer doen dus, op deze manier. Als je door wil met de wereldtuinbouwtentoonstelling, breid dan eens in de tien jaar De Keukenhof uit.”