Feestmaand is begonnen voor de belegger

Beleggers met een zwakke maag hadden een zwaar jaar. Met horten en stoten schoot de hoofdindex van de Amsterdamse beurs eerst drie maanden voortvarend omhoog, om na medio maart hard omlaag te vallen. Slecht nieuws over Griekenland, de economie in andere West-Europese landen en trage ontwikkeling van de wereldhandel bezorgden ook de meeste Nederlandse beursgenoteerde multinationals magere vooruitzichten en links en rechts ook stevige winstwaarschuwingen. De AEX-index raakte begin juni het dal van 281 punten. Daarna volgde, te midden van blijvende sombere berichten, voorzichtig maar schokkerig herstel. Sinds een laatste dip vorige maand is de belangrijkste aandelenindex met een flinke opmars bezig. In de afgelopen week wist de AEX drie dagen achter elkaar het jaarrecord te doorbreken, tot 342,61 punten gisteren. In beurstermen: de eindejaarsrally is begonnen.

... en dalers

maar kostbare pakjesavond voor Philips

Uiteindelijk viel de schade, voor beleggers, nog wel mee – maar de schrik zat er goed in toen eurocommissaris Almunia woensdag een boete van bijna 1,5 miljard euro aankondigde voor een groep van zeven beeldbuisproducenten wegens verboden prijsafspraken. De bekendste Nederlandse deelnemer aan het kartel, Philips, moet iets meer dan 500 miljoen ophoesten. In eerste instantie reageerde de beurs geschokt: de beurswaarde van Philips daalde met nagenoeg datzelfde bedrag. En dat op de dag dat de AEX-index de hoogste stand van het jaar bereikte. In de afgelopen twee dagen wist het aandeel Philips zich te herstellen. Niettemin houdt het elektronicaconcern twee problemen. Allereerst financieel: claims van zich belazerd voelende klanten zijn niet ondenkbaar. Ten tweede ethisch: waarom lapt een grote multinational Europese mededingingsregels aan zijn laars? Het Europa zonder grenzen, zo gewenst door de multinationals.