Feestmaand is begonnen voor de belegger

Beleggers met een zwakke maag hadden een zwaar jaar. Met horten en stoten schoot de hoofdindex van de Amsterdamse beurs eerst drie maanden voortvarend omhoog, om na medio maart hard omlaag te vallen. Slecht nieuws over Griekenland, de economie in andere West-Europese landen en trage ontwikkeling van de wereldhandel bezorgden ook de meeste Nederlandse beursgenoteerde multinationals magere vooruitzichten en links en rechts ook stevige winstwaarschuwingen. De AEX-index raakte begin juni het dal van 281 punten. Daarna volgde, te midden van blijvende sombere berichten, voorzichtig maar schokkerig herstel. Sinds een laatste dip vorige maand is de belangrijkste aandelenindex met een flinke opmars bezig. In de afgelopen week wist de AEX drie dagen achter elkaar het jaarrecord te doorbreken, tot 342,61 punten gisteren. In beurstermen: de eindejaarsrally is begonnen.