Egyptische leger waarschuwt dat het geweld niet zal tolereren

Egyptische soldaten wierpen gisteren een blokkade op in de buurt van het presidentiële paleis in Kairo. De blokkade zou later op de dag door betogers worden doorbroken. Foto Reuters / Mohamed Abd El Ghany

Het Egyptische leger heeft de verschillende politieke spelers in het land opgeroepen hun meningsverschillen door middel van dialoog op te lossen. Een legerwoordvoerder zei vanochtend op de staatstelevisie dat de strijdkrachten geweld niet langer zal accepteren.

Als de politieke crisis in Egypte niet wordt opgelost kan dat “desastreuze gevolgen” hebben, aldus het leger. Volgens een militaire bron van persbureau Reuters moet dat niet worden begrepen als een waarschuwing voor een staatsgreep of een andere vorm van bemoeienis met de politiek. Het is wel de vraag aan welke kant het leger precies staat nu president Morsi, een voormalige tegenstander van het op het leger steunende regime van oud-president Mubarak, in Egypte aan de macht is gekomen.

Voor- en tegenstanders Morsi lijnrecht tegenover elkaar

In de Egyptische hoofdstad Kairo en andere grote steden is het al dagenlang onrustig omdat voor- en tegenstanders van president Morsi op straat de confrontatie zochten. De voornamelijk liberale oppositie heeft zich tegen de nieuwe grondwet gekeerd, die te islamitisch zou zijn. Ook zou Morsi te veel macht naar zich toegetrokken hebben. Aanhangers van de president vinden juist dat hij in zijn recht staat.

Morsi riep donderdag op tot een nationale dialoog om de politieke meningsverschillen in Egypte te bezweren, maar de oppositie heeft aangegeven niets in zo’n dialoog te zien.

Protesten tegen Morsi houden aan

De demonstraties van de oppositie tegen Morsi gaan intussen door. De BBC meldt dat betogers afgelopen nacht rond het presidentiële paleis in Kairo bleven nadat zij gisteren door een veiligheidsbarrière waren gebroken.

Morsi heeft voor volgende week zaterdag een referendum over de omstreden ontwerpgrondwet uitgeschreven. De oppositie wil pas ingaan op een uitnodiging voor de nationale dialoog als hij het referendum intrekt. Vicepresident Mahmud Mekki zei gisteren tegen persbureau AFP dat Morsi zou overwegen het referendum uit te stellen als de oppositie het demonstreren op straat staakt.