Eerste nacht met strenge vorst - daklozen massaal naar opvang

Grote delen van het land hadden gisteren te maken met veel sneeuw. Gisteravond stopte het met sneeuwen en begon het te vrieze. Foto ANP / Koen van Weel

De temperatuur is vanochtend op enkele plaatsen in Nederland voor eerst deze winter tot onder de -10 graden gedaald. Op vliegbasis Deelen bij Arnhem werd het met -12,7 graden het koudst. Dat heeft Weerplaza vanochtend gemeld.

Het werd vooral koud op plaatsen waar gisteren een flinke sneeuwlaag viel, zoals op de Veluwe. Ook op andere plaatsen, vooral in het oosten van het land, werd de -10 gehaald. Het was de eerste nacht met strenge vorst sinds 12 februari. De koudste nacht van 2012 staat nog altijd op 4 februari. Toen werd het in Lelystad -23 graden.

Twitter avatar Weerplaza Weerplaza.nl In het hele noorden en oosten ijzig koud, -10gr en lager. A/d grond bijna -15gr. Zie extremen: http://t.co/d91z8zWy Lokaal dichte mist.

Vandaag blijft het in het binnenland overdag vriezen en schijnt de zon geregeld. Aan zee komt het kwik net boven het vriespunt. Later vandaag neemt de bewolking toe en komt er zachtere lucht naar Nederland. De dooiaanval levert in de kustprovincies natte sneeuw en daarna regen op. In het binnenland valt sneeuw en ijzel waardoor het enige tijd zeer glad kan zijn.

Veel daklozen in opvang wegens vrieskou

Als gevolg van de vrieskou hebben veel dak- en thuislozen in de grote steden afgelopen nacht gebruikgemaakt van de opvang, zo meldt de NOS. De opvanglocaties verwachten de komende nachten nog meer drukte omdat veel daklozen nu weten dat er een warm bed voor hen wordt klaargezet.

    • Pim van den Dool