Een nieuw huis voor redactie, uitgeverij én de lezers

NRC verhuist van Rotterdam naar Amsterdam. Maar we blijven kranten en sites maken voor lezers in heel Nederland. Het nieuwe gebouw krijgt een restaurant/café, waar NRC-journalisten en -medewerkers het gesprek met de lezers aangaan.

De eerste oktober van het jaar 1970 is een historische dag in de Nederlandse journalistiek. Die dag verscheen de eerste editie van de opvolger van het Algemeen Handelsblad, gesticht in 1828, en de Nieuwe Rotterdamsche Courant, die voor het eerst in 1844 werd gepubliceerd.

Opmerkelijk genoeg had de nieuwe krant in het noorden van het land een andere naam dan in het zuiden. De oude NRC-lezers kregen NRC Handelsblad in de bus. Bij de lezers van het Algemeen Handelsblad viel de nieuwe krant op de mat onder de naam Handelsblad NRC.

Rotterdammers waren gewend hun krant ‘de NRC’ te noemen. Amsterdammers spraken over ‘het Handelsblad’. Dat mocht zo blijven, ondanks de fusie van de twee kranten. De eerste gezamenlijke redactievergadering werd gehouden in ... het neutrale Den Haag.

Al bij de geboorte van onze krant, die sedert 1970 vanuit Rotterdam werd gemaakt, speelden lokale sentimenten een bijna vanzelfsprekende rol. De krant, die vanaf 1972 in heel Nederland de naam NRC Handelsblad kreeg, heeft nu eenmaal haar wortels in de twee grote steden van dit land. Maar bij de fusiekrant ontwikkelden zich ook nieuwe ambities. De hoofdredacteuren A.S. Spoor, J.L. Heldring en H.J.A. Hofland wilden van de nieuwe krant niet een Rotterdamse of Amsterdamse maar een landelijke kwaliteitskrant te maken. „Een krant die haar lezers meer politiek nieuws, meer buitenlands nieuws en meer kunst en cultuur biedt dan enig andere krant”, schrijft historica Pien van der Hoeven in haar recente proefschrift over onze ontstaansgeschiedenis.

Tweeënveertig jaar nadat de redactie van het Amsterdamse Algemeen Handelsblad naar het gebouw van de Rotterdamse NRC verhuisde, keren we dit weekeinde terug naar de hoofdstad van het land. En zoals we in Rotterdam geen Rotterdamse krant wilden zijn, willen we in Amsterdam geen Amsterdamse krant worden. Op het Rokin, nummer 65, verrees de jongste maanden een transparant en inspirerend NRC-gebouw. Waar de redactie en uitgeverij samen elke dag de landelijke en, jawel, internationale kwaliteitsjournalistiek van de 21ste eeuw willen heruitvinden – op papier en digitaal. Voor lezers die nieuwsgierig en kritisch zijn, voor burgers die de wereld willen begrijpen en actief eraan willen deelnemen, voor mensen die hun mening willen vormen.

We doen dit in het besef dat we alleen naar de toekomst kunnen reiken omdat we op de schouders mogen staan van al onze voorgangers, in Rotterdam en Amsterdam. Ook in ons nieuwe gebouw, van staal en glas en interieur met veel hout, zullen we die rijke traditie koesteren, en vooral ook vooruitblikken.

Met de verhuizing naar ons nieuwe gebouw brengen we onze kranten en sites daar waar onze journalistiek thuishoort: midden in de samenleving, in het hart van het maatschappelijk debat en in voortdurende dialoog met de mensen voor wie we het allemaal doen – u, de lezer. Van harte nodigen wij u uit ons te bezoeken in ons nieuwe huis, waar wij ons werk zullen doen én waar in maart NRC Restaurant Café wordt geopend, als huiskamer voor alle huidige en toekomstige NRC-lezers.

Peter Vandermeersch,

hoofdredacteur

Jan van der Marel,

uitgever