Een nest als een asbak

Vogels uit de grote stad zijn niet vies van een beetje afval. Ze maken hun nestjes niet alleen van twijgjes en blad, maar ook van stukken plastic en snippers papier. En van peuken. Heel veel peuken.

Drie Mexicaanse biologen hebben 55 nestjes van de huismus en de Mexicaanse roodmus uitgeplozen. Ze vonden in bijna elk nestje wel een sigaret. Sommige vogeltjes hadden echte peukenpaleisjes gebouwd, van wel dertig of vijftig sigaretten.

Zijn die mussen stiekem verstokte rokers? Of houden ze van de geur van tabak?

De biologen denken dat het anders zit. In de nestjes met veel sigaretten, vonden de biologen veel minder bloedzuigende steekvliegjes dan in nestjes zonder sigaret. Zouden de peuken de insecten misschien wegjagen?

Ze bedachten een experiment om dat idee te testen. Als je een sigaret openknipt, vind je een wattige kunstvezel aan het donkere uiteinde. Dat is het filter. Bij een sigaret die net uit het pakje komt, is dat filter nog schoon en wit, maar het wordt geel en bruin als iemand de sigaret heeft opgerookt.

De biologen verstopten in sommige nestjes de vieze filters van opgerookte sigaretten. De biologen hebben al die sigaretten niet zelf opgerookt. Daar hadden ze een soort rookmachine voor.

In de nestjes verstopten ze ook een verwarmingselementje. Op de warmte komen normaal insecten af. Maar uit de nestjes met opgerookte peuken bleven de bloedzuigers liever weg.

De biologen denken dat de nicotine in sigaretten de insecten afschrikt. Deze stof komt vrij bij het roken. Rokers vinden dat lekker, maar insecten hebben een hekel aan nicotine.

Zijn sigaretten dan goed voor vogels? Nou, dat durven de biologen ook weer niet te stellen. In sigaretten zitten ook andere giftige stoffen. Misschien maken die de mussenkuikens juist ziek.

    • Lucas Brouwers