Decembermoorden vandaag precies dertig jaar geleden

Desi Bouterse in 2007 op een bijeenkomst van zijn Nationaal Democratische Partij. Foto ANP / Ed Oudenaarden

De Decembermoorden, die dertig jaar geleden plaatsvonden, worden vandaag in Suriname en Nederland herdacht. Bij de moorden in Suriname werden vijftien tegenstanders van het regime, onder leiding van toenmalig legerleider Bouterse, omgebracht.

Net als ieder jaar zijn er zowel in Suriname als in Nederland herdenkingen. In Suriname is om 19.00 uur (lokale tijd) een dienst bij Fort Zeelandia in Paramaribo, waar de moorden op 8 december 1982 werden gepleegd. In Amsterdam wordt er vanaf 17.15 uur bij het Surinaamse consulaat een stil protest gehouden. Daarna is er een herdenking in het kerkgebouw Mozeshuis.

“Het is speciaal omdat het dertig jaar geleden is, maar natuurlijk ook omdat de amnestiewet dit jaar is aangenomen”, zegt nabestaande Romeo Hoost tegen persbureau Novum. “Onze leus is dan ook: Geen amnestie voor moordenaars”.

Proces geplaagd door vertragingen

Het proces rond de moorden, dat in 2007 van start ging, wordt geplaagd door vertragingen. In april werd de zogenoemde amnestiewet aangenomen door het Surinaamse parlement. Hierdoor kan Bouterse, die inmiddels president is, vrijuit gaan.

De militaire rechtbank liet destijds weten zich niet bevoegd te achten een uitspraak te doen over de invloed van de amnestiewetwet op de voortgang van het proces. Het OM kreeg de opdracht uit te zoeken of de amnestiewet in strijd is met de grondwet. Er zou een constitutioneel hof moeten worden opgericht om de amnestiewet te toetsen. Hier zou inmiddels een concept voor zou klaarliggen.

‘Waarschijnlijk wordt proces weer verdaagd’

Woensdag 12 december staat er een nieuwe zitting gepland. Verwacht wordt dat de rechtbank ingaat op de visie van de aanklager op de impasse. Een medewerker van aanklager Roy Elgin, bevestigde gisteren dat hij nog geen uitnodiging heeft gekregen van de rechtbank voor de zitting van woensdag. Nabestaande Hoost verwacht niet veel van de zitting: “Waarschijnlijk wordt het proces weer verdaagd”.

De diplomatieke relatie met Nederland is na het aannemen van de amnestiewetwet bekoeld.

    • Pim van den Dool