De trainer: ze gaan er altijd tegenin

Den Haag 6-12-2012 Jan de Jong, hij is hoofd jeugdopleidingen van de Voorwaarts Utile-Dulci Combinatie (VUC) (Het Kleine Loo 1 2592 BW Den Haag). Voor het stuk over voetbal geweld bij de amateurs van Brian van der Bol. In elkaar geslagen voetballer is uitgesteld, dus ik stuur alvast de ander in. Foto Floren van Olden

Jan de Jong (65), hoofd jeugdopleidingen en trainer bij de Haagse sportvereniging VUC.

‘Het heeft allemaal te maken met een gebrek aan ontzag en respect. Als in mijn tijd een politieagent alleen al naar ons keek, waren we weg. Als nu een scheidsrechter een beslissing neemt gaan de jongeren er meteen tegenin. De kern ligt bij de opvoeding. Niemand vertelt die kinderen meer wat echt niet door de beugel kan.

„VUC is gevestigd in een vergrijsde woonwijk, Mariahoeve. Een paar jaar geleden was de vereniging gedwongen om iedereen als lid te accepteren. Steeds vaker raakten spelers van VUC betrokken bij incidenten. We spreken iedereen direct aan op wangedrag en betrekken ouders erbij. Vorige week nog heb ik een gesprek gevoerd met een C-elftal, jongens van 12 tot 14 jaar bij wie na een opstootje een wedstrijd was gestaakt. Vorig jaar hebben we een aantal jeugdspelers geroyeerd. Een wedstrijd bij de B-junioren (15-16 jaar) liep uit op een vechtpartij. Op last van de KNVB werd het hele elftal uit de competitie genomen. Een paar van die betoonden jongens geen spijt. Dan moet je als vereniging maatregelen nemen.

„Onze club heeft inmiddels de luxe van een wachtlijst, we kunnen selecteren. De jeugdafdeling bestond een paar jaar geleden nog uit zo’n 70 procent uit allochtonen, nu is dat ongeveer 50. Wij hebben hier meer dan vijftien nationaliteiten: van Polen tot Somaliërs en van Marokkanen tot Hollandse jongens. Je kan echt niet zeggen dat een bepaalde groep de meeste rotzooi trapt.

„Voetbal is een echte volkssport. Wij krijgen meer dan andere sporten met de probleemgevallen van de maatschappij te maken: kinderen met ADHD en jongens uit gebroken gezinnen. Dat soort problemen uit zich ook in hun gedrag op de club.”

    • Bas Blokker
    • Michiel Dekker
    • Brian van der Bol