De Roy van Zuydewijn voor de strafrechter

Edwin de Roy van Zuydewijn moet komende dinsdag voor de rechter verschijnen vanwege een fraudezaak. Justitie verdenkt hem van het sturen van een valse factuur van 238.000 gulden (107.999 euro) in 2001, zo blijkt uit de dagvaarding.

De verdenking hangt samen met de zogeheten vastgoedfraude, de grootste fraudezaak in de Nederlandse geschiedenis. Volgens justitie heeft De Roy van Zuydewijn nooit gewerkt voor de factuur.

De Roy van Zuydewijn was van 1998 tot 2002 bij Bouwfonds actief als strategisch analist. Hij was ingehuurd door Jan van V. namens Bouwfonds. De Roy moest de mogelijkheden voor buitenlandse expansie onderzoeken. Van V. werd begin dit jaar tot vier jaar cel veroordeeld voor zijn hoofdrol in de vastgoedfraude.

Edwin de Roy van Zuydewijn noemt de beschuldiging van justitie „volstrekte flauwekul”. „Een factuur uit 2001, daar komen ze vlak voor de verjaring nog eens mee aanzetten om mij aan te pakken.” Hij wil inhoudelijk niet reageren op de beschuldiging. „Dat doet mijn advocaat dinsdag. Het is nu de zoveelste keer dat justitie mij probeert aan te pakken. Het is pure karaktermoord.”

Zijn advocaat Gabriël Meijers is verbaasd dat justitie De Roy van Zuydewijn alsnog voor de rechter brengt. „Hij is in 2008 een keer verhoord en daarna hebben we niets meer gehoord.” In een brief van de opsporingsdienst Fiod uit september 2008 stond dat ze De Roy van Zuydewijn wilden ondervragen over facturen „inzake kosten betreffende uw toenmalige huwelijk met H.K.H Prinses Margarita”. Advocaat Meijers zegt daar nooit meer iets van gehoord te hebben.

In het onderzoek naar de vastgoedfraude hadden medewerkers van de fiscus facturen aangetroffen van een bedrijf dat vliegtuigen verhuurde. Die facturen waren gestuurd aan een bedrijf van Jan van V. Die had dat vliegtuig gehuurd om met andere gasten naar de bruiloft van De Roy en prinses Margarita te gaan. Van V. bezocht de bruiloft in het Franse Auch.

Justitie laat weten dat ze al tijdens de behandeling van de strafzaken tegen de hoofdverdachten gezegd heeft dat er nog een aantal kleinere verdachten waren die wellicht later aan de beurt zouden komen. „Ook De Roy van Zuydewijn stond op die lijst”, zegt een woordvoerder.