De holbewoner is weer terug

Best een leuk onderzoek, deze week in PLOS ONE, van Hongaarse wetenschappers. Op prehistorische tekeningen worden rennende viervoeters preciezer afgebeeld dan op latere schilderingen. Punt is wanneer welke poot de grond raakt. Dat werd pas echt duidelijk in de fotografie van Eadweard Muybridge, eind negentiende eeuw. Sindsdien doen schilders het veel beter.

Wel jammer dat de auteurs in PLOS ONE consequent over cavemen spreken. Holbewoners! In kringen van prehistorici geldt dat als politiek totaal incorrect. Ze woonden gewoon in tenten, hooguit in de opening van grotten. Zoals archeo-blogger Julien Riel-Salvatore het zegt: wie holbewoners zegt, bewijst niets van deze periode af te weten. En belangrijker: Riel-Salvatore merkt op dat de onderzoekers maar 35 prehistorische tekeningen hebben bekeken: ‘een van de meest inferieure steekproeven die ik ooit heb gezien.’ Er is niet naar de context van tekeningen gekeken, ook niet van de 1.000 àndere niet-prehistorische tekeningen. ‘Alsof realisme altijd het doel van kunst is.’

Hendrik Spiering

    • Hendrik Spiering