Cruijff ligt niet wakker van afscheid

- Johan Cruijff heeft nog steeds geen officieel bericht gekregen dat Chivas Guadalajara afscheid van hem neemt. De club uit Mexico liet afgelopen week op de eigen website weten geen gebruik meer te zullen maken van de diensten van adviseur Cruijff. De voetballegende zelf weet nog van niets. „Maar daar lig ik echt niet wakker van”, zei Cruijff (65) vrijdag tegen NUsport. „Ze doen maar. Als ik me daar ook nog druk om moet maken. Er zijn belangrijkere dingen.”

Cruijff was sinds februari adviseur bij Chivas Guadalajara. Op zijn advies werd John van ’t Schip aangesteld als coach. De oud-voetballer van Ajax – die nog met Cruijff samen speelde en onder hem trainde – blijft wel in Mexico. Clubeigenaar Jorge Vergara liet de trainer telefonisch weten graag met hem door te gaan. Ook zijn assistenten Rob Meppelink en David Nascimento blijven aan. „Ik vind het vreselijk jammer”, zei Van ’t Schip eerder deze week over het vertrek van Cruijff.

De voormalige nummer 14 was vrijdag eregast bij de opening van de tentoonstelling Johan & Ik in het Amsterdam Museum. Aan de hand van foto’s vertellen mensen over hun ontmoeting met de beste Nederlandse voetballer aller tijden. „Sommige foto’s kan ik me nog wel voor de geest halen”, vertelde Cruijff. Hij schonk het museum replica’s van de Europa Cup 1 en de Gouden Bal, die hij in 1974 ontving als Europees voetballer van het jaar.