Coen, kanjer van toen

Marcel Musters (links) in Gouden Eeuw-sketch.

Welkom in de Gouden Eeuw Ned. 3, 18.10 - 18.45 uur

„Vanavond hebben we een wel heel bijzondere gast, een grote kanjer van toen: Jan Pieterszoon Coen! Geef hem een warm applaus!” Plien van Bennekom is perfect als giechelig-hitsige talkshowhost. Hans Kesting is heerlijk vet als de gast uit de Gouden Eeuw. Samen schmieren ze er op los in de eerste aflevering van Welkom in de Gouden Eeuw, de achtdelige jeugdserie die de tv-serie De Gouden Eeuw begeleidt.

Niek Barendsen, regisseur van Het Klokhuis, zocht al langer naar een mogelijkheid om humor en educatie te combineren. Kennis beklijft beter met een lach: zijn kennis over de Romeinen dankt hij immers aan Asterix. De twee eerdere historische series van de NTR, De Oorlog en De Slavernij, leenden zich echter minder voor een frivole aanpak.

Met de Gouden Eeuw kunnen alle remmen los. Het stramien is voor elke aflevering gelijk: Dorine Goudsmit (Van Bennekom) ontvangt een gast in haar talkshow, het gesprek wordt ondersteund door sketches in de geest en met de acteurs van Het Klokhuis. Na JP zullen ook Hendrikje Stoffels, Michiel de Ruyter en Hugo de Groot nog plaatsnemen op de interviewbank.

Veel kinderen gaan hier veel van opsteken, en heel hard om lachen. Het interview wint van de sketches. JP mag onbekommerd de lof zingen over de VOC („het was een toptijd!”), totdat Dorine hem wat kijkersreacties voorschotelt. JP is de tiran van Banda! JP wordt er stil van.

„Maar iedereen vond mij een held.”

Vinnig: „Ja, dat was toen meneer Coen!”

„Ehh, het spijt me, ik zal het niet meer doen.”

„Haha, nou gelukkig maar.”

    • Mark Duursma