Brieven over ambachtelijk brood

Ook buiten de Randstad bakken ze prima broden

Aangezien ik een liefhebber van goed, ambachtelijk brood ben, verheugde ik mij op het artikel over dit onderwerp (NRC Handelsblad, 1 december). Ik word graag verrast door een goede tip die ik dan kan uitproberen. De teleurstelling was groot toen bleek dat alle door u geteste bakkers zich bevinden in het westen van het land.

Ik vraag mij af of het de redactie bekend is dat ook buiten de Randstad lezers van NRC Handelsblad wonen. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat zich in die buitengebieden uitstekende bakkers bevinden. Ik heb een geheime tip: Van der Meijden, de bakker van het grofje in Arnhem.

Ik moet helaas constateren dat het vaker het geval is dat de wereld buiten de Randstad niet lijkt te bestaan. In sommige gevallen is dit ook niet te vermijden, maar juist bij een artikel als dit was het een mooie kans geweest.

Maria Heutinck

Doetinchem

Ik bak mijn brood nu zelf

In plaats van vroeg opstaan en omfietsen langs de bakker kun je in het weekend ook eenvoudig zelf heerlijk brood bakken zonder te kneden, en tegelijkertijd lekker uitslapen. Ik maak dit brood tegenwoordig elk weekend. Het kost nauwelijks moeite en tijd, het is spotgoedkoop en razend lekker.

De ingrediënten zijn bloem (400 gram), water (300 ml), zout (6 gram), gist (een kwart zakje droge korrels) en een theelepel suiker. Doe alles in een kom en roer het goed door elkaar. Vervolgens giet ik het mengsel in een cakevorm en laat ik die de hele nacht staan. Zodra de kinderen wakker worden, zet ik de oven op 200 graden, met een wekker voor 50 minuten, inclusief voorverwarmen. Vervolgens ga ik terug naar bed en sluimer ik nog een uurtje. Daarna ontbijt ik met vers brood.

Simon Portegies Zwart

Haarlem

    • Simon Portegies Zwart
    • Maria Heutinck