Boskalis: bagger of Hollands glorie?

Hollands glorie op de woeste wereldzeeën – het blijft een spannend verhaal, ook voor beleggers.

Offshore-transporteur Dockwise had net matige cijfers gepubliceerd, die de al even matige beurswaardering verder onder druk zetten. Twee van de drie directeuren waren in Korea voor de doop van het nieuwe vlaggenschip de Vanguard – een monster dat zelfs de Eiffeltoren over de wereldzeeën kan vervoeren.

Op dat moment sloeg Boskalis toe. Maandag 26 november kondigde baggeraar aan Dockwise te willen overnemen voor 17,20 euro per aandeel. Tegelijkertijd begon hij zelf alvast aandelen in te slaan. Binnen een dag zat 33 procent van Dockwise in de tas. HAL Investments, grootaandeelhouder van Boskalis en van Dock-wise, had zijn eigen 32 procent ook al toegezegd. Met 65 procent onder controle kan het bod nauwelijks nog mislukken.

De vraag is of beleggers daar blij mee moeten zijn. Talloze onderzoeken wijzen uit dat overnemers zelden de gedroomde synergie van hun acquisities weten te verzilveren. Zo betalen zij meestal te veel. Het vuur van een overnamegevecht drijft de prijs op.

Ook nu weer eisen directie en dissidente aandeelhouders van Dockwise dat Boskalis zijn bod verhoogt. Tijdens de strijd pleegt bovendien de beurskoers van de overnemer te dalen en die van de prooi te stijgen. Inderdaad knalde Dockwise op 26 november in één dag met 64 procent omhoog. Maar het aandeel ‘doet’ nu 17,34 euro, nauwelijks meer dan het bod. En ook Boskalis is gestegen: met 6,2 procent tot 32,99 euro. Dankzij de bliksemactie op de beurs zit de baggeraar op rozen.

Boskalis is geen groentje in het bedrijvenpoker: het bedrijf groeit al een eeuw lang via acquisities. De voorlaatste betrof zeesleper en terminalbeheerder Smit, na twee jaar strijd. Boskalis wil een compleet palet aan offshore-diensten aanbieden – eerst baggeren en zand spuiten, dan helpen met de bouw van een olie- of gasplatform en vervolgens met het runnen ervan. Zo wordt het bedrijf minder gevoelig voor de conjunctuur en krijgen winst en omzet een stabieler, beter voorspelbaar verloop.

Dat is een klassiek argument vóór overnames. Maar wat doen die nou eigenlijk voor de beurswaarde? Volgens de eigen website groeide het aandeel Boskalis vanaf 2001-2002 met gemiddeld 23,56 procent per jaar. Slechts drie van die elf jaren eindigden op verlies. Eén daarvan (min 25,18 procent) was 2010-2011. Inderdaad, het jaar van de overname van Smit.

„Het is te simplistisch om dat aan Smit te relateren”, zegt een woordvoerder. „Boskalis loopt altijd achter bij de cyclus: pas in 2011 ondervonden wij de gevolgen van de kredietcrisis door achterblijvende orders.”

Inmiddels stromen die weer binnen; Boskalis verhoogde onlangs de winstverwachting voor heel 2012. Alleen heeft het overnamespel een eigen dynamiek die met de pokeraars aan de haal kan gaan. Als Smit niet was ingelijfd zou Boskalis nooit op Dockwise hebben geboden, zo erkende topman Peter Berdowski een week geleden in deze krant.

Zo’n Vanguard blijft tot de verbeelding spreken, maar net als de kapitein van dat schip moet de belegger het hoofd wel koel houden.

    • Joost Ramaer