Binnenkijken

Voor de rubriek Binnenkijken fotografeert Thijs Wolzak de loft van Arie Rozendaal en Nicole Hulsbosch.

None

Huis de loft in de haven van IJmuiden van beeldend kunstenaar Arie Rozendaal (63) en voedingsadviseur Nicole Hulsbosch (42). Omdat Amsterdam Oud-West benauwd begon te voelen, ging het paar drie jaar geleden op zoek naar meer ruimte. In de haven van IJmuiden kochten ze een oud bedrijfspand. De bovenste etage hielden ze voor zichzelf, de overige verdiepingen verhuren ze. Rozendaal: „Je mag hier helaas niet wonen, anders zouden we ons huis in Amsterdam meteen wegdoen. Aan de voorkant kijken we uit over water. De zee is vlakbij, net als de Kennemerduinen.”

Interieur zo leeg en eenvoudig mogelijk. „Meubels leiden maar af”, zegt Hulsbosch. Toen ze het pand kochten, hebben ze alle wanden gesloopt om er één grote, open ruimte van te maken, waarin alleen het ateliergedeelte met twee grote deuren is af te sluiten. Het paar heeft een noodbed, bij de kachel staan inklapbare visstoelen en de keuken bevat zo weinig mogelijk apparatuur. Met een steelpan en een zeefje zet Rozendaal zogeheten ‘cowboykoffie’.

„Weinig meubels en witte muren, ik vind het prettig. Als mijn blik niet wordt verstoord, kan ik op de lege wanden projecteren wat ik in mijn hoofd heb.”

Van Ikea niets. Rozendaal: „Ik ben nog nooit in zo’n winkel geweest.”

Bij brand meenemen Rozendaal: „Mijn paspoort. Zonder identiteitspapieren besta je niet, heb ik eens gemerkt. En mijn favoriete tekenboekje.” Hulsbosch: „Het fotoboek dat Rafael en Isabella, de kinderen van Arie, voor ons hebben gemaakt.”

    • Thijs Wolzak