Berlusconi doet toch weer mee aan de verkiezingen

Silvio Berlusconi komt aan bij voetbalclub AC Milan, waar hij eigenaar van is. Op het trainingsveld zei hij vandaag dat hij voor de vijfde keer premier van Italië wil worden. Foto AFP / Guiseppe Acace
Silvio Berlusconi komt aan bij voetbalclub AC Milan, waar hij eigenaar van is. Op het trainingsveld zei hij vandaag dat hij voor de vijfde keer premier van Italië wil worden. Foto AFP / Guiseppe Acace Silvio Berlusconi komt aan bij voetbalclub AC Milan, waar hij eigenaar van is. Op het trainingsveld zei hij vandaag dat hij voor de vijfde keer premier van Italië wil worden. Foto AFP / Guiseppe Acace

Eerst zou hij de politiek uitgaan, toen weer niet en nu stelt de Italiaanse oud-premier Berlusconi zich zelfs weer verkiesbaar als premier. Dat zei hij vandaag tegen verslaggevers van Reuters.

Afgelopen oktober zei hij na zijn veroordeling wegens belastingfraude nog dat hij weliswaar in de politiek wilde blijven, maar niet als kandidaat-premier. Hij had geen zin in een comeback, beweerde hij toen nog.

Kennelijk is hij toch van gedachten veranderd. Aan de zijlijn van het voetbalveld bij zijn voetbalcub AC Milan zei Berlusconi tegen Reuters dat de “campagne is begonnen”. Maar hij doet het niet uit een gevoel van blijdschap:

“Ik keer met een triest gevoel naar het publieke domein. Maar ik doet het uit een gevoel van verantwoordelijkheid.”

Berlusconi vertrok vorig jaar, nadat hij niet in staat was gebleken Italië te behoeden voor de economische crisis. Donderdag trok zijn partij, de PDL, haar steun aan het zakenkabinet van premier Mario Monti in. De stabiliteit van de Italiaanse regering kan daardoor in gevaar komen.

Monti noemde de politieke crisis die hierdoor is ontstaan echter ‘beheersbaar’ en zei dat zijn regering Italië heeft gered van een economische ramp. Volgend jaar loopt het mandaat van Monti af en worden nieuwe verkiezingen gehouden. Tenzij president Giorgio Napolitano besluit dat de regering onvoldoende steun geniet in de volksvertegenwoordiging en een vervroegde stembusgang uitschrijft.