Auto van de week

Bas van Putten verbaast zich over weer een speciale Veyron.

Van een Special Edition kan er maar één zijn, want speciaal moet speciaal blijven. Bugatti bracht er van zijn über-supercar Veyron, de unicaten voor bijzondere gelegenheden niet meegeteld, al zeker vijf: de Pur Sang en Sang Noir, de Hermès, de Bleu Centenaire en de Edition Centenaire. Hun toegevoegde waarde is cosmetisch: wilde kleurencombinaties, de donorhuisstijl van een tasjesfabrikant.

Showcase nummer zoveel staat als one-off op Art Basel in Miami Beach. Kunstenaar Bernar Venet bewerkte een Veyron tot Art Car. Over de voorkant glijdt een oranje patjepeeërgloed die oplost in de zwarte lak. Bij nadere beschouwing blijkt het een wolk van wiskundige formules, die het intellectuele gereedschap van de Bugatti- ingenieurs moeten symboliseren. Die Venet is een sluwe vogel. Ik was als opdrachtnemer van een flat gesprongen. Kunst en auto, tang op varken. Goed, de Venet kan na Miami door naar een museum of privécollectie. Voor wie misgrijpt zijn er de gewone specials, die als aandachtjunks wel de vraag oproepen hoe soepel het miljoenending verkoopt. Veeg teken, dat de fabrikant van de bijzonderste auto ter wereld – geplande oplage: 350 – met kleurdoos en tasjesleer zijn begeerlijkheid uitvent. Op internet zag ik dozijnen Veyrons te koop, vanaf 740.000 euro. Zijn de sjeiks op?

    • Bas van Putten