Apple wil Mac in de VS laten bouwen

Made in China, staat er achterop Apple-apparaten. Maar het bedrijf wil 100 miljoen dollar uittrekken om een gedeelte van de productie van Mac-computers naar de VS te halen. Dat vertelde topman Tim Cook deze week aan nieuwszender NBC en persbureau Bloomberg.

Is het een politiek correcte pr-stunt of een serieus plan? Het technologiebedrijf produceerde tot in de jaren ’90 in de VS maar besteedt het werk nu uit aan China. Daar is productie van elektronica goedkoper en grootschaliger. Het was Cook zelf die in zijn tijd als operationeel directeur Apples logistiek globaliseerde en perfectioneerde. Mede daardoor zijn de winstmarges van Apple zo hoog.

Andere elektronicafabrikanten produceren ook in China, maar voor Amerikanen is het zuur dat ‘hun’ Apple productiebanen uitbesteedt in een tijd dat de werkloosheid hoog is. Software, de belangrijkste meerwaarde van Apples gadgets, wordt trouwens wel in de VS ontworpen.

Net als zijn voorganger Steve Jobs vindt Tim Cook dat er in de VS te weinig kennis is om op grote schaal hardware te maken. Maar nu Chinese arbeid duurder wordt en de Amerikaanse energieprijzen dalen wil Apple toch 100 miljoen dollar – een fractie van de investeringen – stoppen in één Amerikaanse productlijn.

Welke Mac in de VS wordt gemaakt, waar en hoe, is nog niet bekend. De meeste onderdelen zullen waarschijnlijk gewoon uit Azië komen. De Mac beslaat ook maar een klein deel van de Apple-omzet; iPhones en iPads leveren veel meer op. En die worden nog altijd in de assemblagehallen van Foxconn in China in elkaar geschroefd. Onder omstandigheden waarin de meeste Amerikanen nooit zouden willen werken.

    • Marc Hijink