Anti-Amerikaanse rap PSY duikt op - maar rapper ‘Gangnam’ zegt sorry

In de VS ontstond gisteren ophef over een anti-Amerikaans nummer van de Zuid-Koreaanse rapper PSY, bekend van ‘Gangnam Style’. PSY heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. En dus komt Obama gewoon naar een concert waar PSY optreedt.

Rapper PSY begroet fans tijdens een bezoek aan de Thaise hoofdstad Bangkok. Foto AP / Sakchai Lalit

In de VS ontstond gisteren ophef over een anti-Amerikaans nummer van de Zuid-Koreaanse rapper PSY, bekend van ‘Gangnam Style’. PSY heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. En dus komt Obama gewoon naar een concert waar PSY optreedt.

De ophef gaat over het nummer ‘Dear American’ uit 2004, waarin PSY hard uithaalt naar Amerika vanwege de oorlog in Irak. De Zuid-Koreaan rapt over het vermoorden van ‘Yankees’ die Irakese gevangenen en families “langzaam en pijnlijk” zouden hebben gemarteld. The Huffington Post citeert een deel uit het nummer en dat is niet mis:

“Kill those fucking Yankees who have been torturing Iraqi captives. Kill those fucking Yankees who ordered them to torture. Kill their daughters, mothers, daughters-in-law and fathers. Kill them all slowly and painfully.”

Beluister ‘Dear American’ hieronder via Soundcloud:

‘Zeer emotionele reactie op oorlog in Irak’

PSY voelde zich door de ophef gedwongen te reageren en biedt vandaag in een verklaring zijn excuses aan:

“Ik ben dankbaar voor de vrijheid om je te uiten, maar ik heb geleerd dat er grenzen zijn voor wat gepast is. Sorry voor de manier waarop deze teksten geïnterpreteerd kunnen worden. Ik zal altijd spijt hebben van de pijn die deze woorden hebben veroorzaakt.”

De zanger zegt dat het protest een “zeer emotionele” reactie was op de oorlog en de dood van twee Koreaanse meisjes die om het leven kwamen toen ze werden aangereden door een voertuig van het Amerikaanse leger. “Ik hoop dat alle Amerikanen mijn excuses kunnen aanvaarden”, aldus PSY.

Obama lijkt PSY te hebben vergeven, want gisteren bevestigde het Witte Huis dat de Amerikaanse president het liefdadigheidsconcert Christmas in Washington bijwoont. PSY is een van de artiesten die optreedt tijdens het evenement dat over twee weken plaatsvindt.

    • Pim van den Dool