Amateurvoetbal staat stil bij dood grensrechter Nieuwenhuizen

De vierde official Rob Dieperink droeg gisteravond tijdens de wedstrijd tussen Heracles en FC Utrecht een jas met daarop de oproep om respect, naar aanleiding van het overlijden van de grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Foo ANP / Vincent Jannink

In het hele land wordt vandaag en morgen bij amateurvoetbalclubs stilgestaan bij het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Veel clubs hebben gehoor gegeven aan de oproep van de KNVB om bijeenkomsten te organiseren over het drama.

De KNVB besloot dinsdag al dat alle 33.000 amateurwedstrijden die dit weekend gespeeld zouden worden niet door zouden gaan door de dood van Niewenhuizen. De grensrechter werd vorige weekend tegen zijn hoofd geschopt en geslagen door drie spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten. Maandag zou hij aan zijn verwondingen bezwijken.

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg riep afgelopen week op tot een weekend van bezinning bij de voetbalclubs in Amsterdam:

Twitter avatar ericvanderburg Eric van der Burg Laat dit weekend een weekend van bezinning zijn;een voetbalvrijweekend waarin we stil staan bij hoe het geweld op voetbalvelden te stoppen

In de Eredivisie werd gisteravond voor het duel tussen Heracles en FC Utrecht een minuut stilte in acht genomen. Dat gebeurt ook voorafgaand aan de wedstrijden die vandaag en morgen worden gespeeld.

Morgenavond stille tocht voor overleden grensrechter

De club Buitenboys uit Almere, waar het incident met Nieuwenhuizen plaatsvond, organiseert morgenavond een stille tocht voor de overleden grensrechter. Bij de stille tocht zijn alleen verenigingen uit Almere welkom.

Buitenboys reageerde gisteravond boos op uitspraken van minister Schippers van Sport in het tv-programma Pauw en Witteman. Zij zei gisteravond verbaasd te zijn dat niemand bij de club had ingegrepen toen Nieuwenhuizen werd mishandeld. Buitenboys zegt dat Schippers zich vanwege die uitspraak dood moet schamen.

Twitter avatar Buitenboys SC Buitenboys Minister Schipper moet zich dood schamen om te durfen zeggen dat niemand van #Buitenboys heeft opgetreden tijdens incident !! #schande #fail
    • Pim van den Dool