Zware aardbeving treft noordoosten Japan - tsunamiwaarschuwing ingetrokken

Een massa mensen is gestrand op het Sendai-station in Miyagi. Treinen rijden niet als gevolg van de aardbeving. Foto AP/Kyodo News

Een aardbeving met een kracht van 7,3 op de Schaal van Richter vond vanochtend plaats aan de oostkust van Japan, meldt persbureau Reuters. Een tsunami van een meter hoogte heeft een kleine kuststreek bereikt, maar alle tsunamiwaarschuwingen zijn inmiddels ingetrokken.

De prefectuur Miyagi is getroffen door de tsunami maar er zijn nog geen meldingen van schade of gewonden. De tsunamiwaarschuwing die na de aardbeving is uitgegeven gold voor het gehele kustgebied in het noordoosten van het land, maar is weer ingetrokken. Het gevaar is geweken volgens de autoriteiten.

Inwoners van het gebied is door de Japanse regering geadviseerd zo snel mogelijk naar hoog gelegen gebied te trekken, zo meldt Al Jazeera op Twitter:

Twitter avatar AJELive AJELive #Japan quake: Tsunami warnings issued & residents have been told to get to higher ground immediately | http://t.co/JqDp6ehp

De schok was te voelen tot in Tokyo, waar gebouwen gedurende enkele minuten aan het schudden zijn gebracht. Het epicentrum van de aardbeving bevond zich tien kilometer onder het zeeniveau. Een weergave van het epicentrum is te zien in google maps.

Beving 2011 eiste 19 duizend levens

De beving had plaats in hetzelfde gebied dat in maart 2011 werd getroffen door een zware aardbeving, gevolgd door een tsunami. Deze kostten aan 19 duizend mensen het leven en grote delen van het kustgebied werden verwoest. De tsunami leidde bovendien tot een kernramp bij de Fukushima Dai-ichi-centrale, de ergste kernramp sinds de ramp in Tsjernobyl in 1986.

    • Annemarie Coevert