Xi legt partijtijgers China soberheid op

De nieuwe Chinese leider Xi Jinping vaardigt regels uit om luxe en corruptie onder zijn partijgenoten te bestrijden. Het zal even wennen zijn, voor velen.

Een deel van het wagenpark van de Communistische Partij bij het congres vorige maand. De nieuwe leider wil een einde aan de luxe. Foto AFP

Saaie toespraken vol communistisch jargon zijn vanaf vandaag taboe in de Communistische Partij van China. De nieuwe partijleider Xi Jinping wil ook dat de kameraden onmiddellijk stoppen met grote diners, lange reizen met een schare aan tassen- en parapluie-dragers en andere vormen van overdreven formaliteiten en extravagant gedrag, zoals het schenken van overdadige bloemstukken.

Dat blijkt uit gedragsregels die deze week op de websites van de CPC verschijnen en uit de eerste bijeenkomsten met Xi. De nieuwe leider, opvolger van de houterige Hu Jintao, wil het imago van de partij verbeteren en het vertrouwen onder de bevolking herwinnen.

De bevolking moet ervan overtuigd worden, aldus Xi, dat in de partij geen plaats is voor communisten die in dure auto’s rijden, dure horloges dragen en er schare aan vriendinnen op na houden. „We moeten duidelijk maken dat niemand boven de wet staat, en de autoriteit van de grondwet en het recht in de ogen van de bevolking bevestigen.”

Xi blijkt een stierlijke hekel te hebben aan lange vergaderingen, zo blijkt uit nieuwe regels voor partijbonzen en overheidsfunctionarissen. Dat Xi het meent, merkte vandaag hoge partij- en politiefunctionarissen in Sichuan. Zij werden op verdenking van corruptie ontheven van hun taken en naar Beijing gebracht voor verhoor. „De stijl van de topleiders heeft een impact op de sfeer in de overheid en in het hele land”, aldus de CPC-website.

Al jaren ergeren Chinezen zich aan corruptie en luxe in partijregionen. Voor functionarissen zal het wennen zijn. In plaats van luxe reizen te midden van juichende kinderen moeten zij nu toezien dat wegen niet nodeloos worden afgezet en dat chauffeurs verkeersregels respecteren.

De eerste reacties op het Chinese internet zijn positief. „Eindelijk blijft de strijd tegen corruptie niet beperkt tot het doodslaan van een paar muskieten, maar worden de tijgers aangepakt”, was vanochtend te lezen. Of dat zo is, moet nog blijken.

Xi heeft de afgelopen weken zijn greep op het bestuursapparaat en vooral het leger versterkt. Vandaag begint hij aan zijn eerste grote binnenlandse reis, naar het industriële hart van de economie, Shenzhen in de dichtstbevolkte provincie Guangdong. Daarmee suggereert hij in de voetsporen te willen treden van economisch hervormer Deng Xiaoping. Deng reisde in 1992 langs speciale economische zones in Zuid-China waar hij de vastgelopen economische hervormingen wilde loswrikken.

    • Oscar Garschagen