Weerkundige: blijf vandaag thuis

Het voorspeelde extreme weer zal Nederland vandaag lamleggen. Dat zegt meteoroloog Dennis Wilt van weerbureau Meteo Consult. Hij adviseert mensen vandaag zo mogelijk thuis te blijven. Het land wordt voor een groot deel ontwricht door zware en langdurige sneeuwval. Afgelopen nacht arriveerde vanuit het westen een actieve sneeuwstoring. De sneeuwval houdt tot het begin van de middag aan. Hoeveelheden tot meer dan 10 centimeter – lokaal tot 20 centimeter – zijn mogelijk. Wilt: „Er is best kans dat auto’s ingesneeuwd raken.” Door de harde wind denkt de weerkundige dat er sneeuwjachten kunnen ontstaan: sneeuwval in combinatie met windkracht 6 of meer. Wilt: „Ik denk dat veel mensen zich vrijdag 7 december nog lang herinneren.” Komende nacht trekt de sneeuwval weg en kan het lokaal meer dan 10 graden vriezen. Zaterdag overdag blijven de temperaturen veelal onder nul. NRC

NL bereidt zich voor

Het KNMI heeft ‘code oranje’ voor extreem weer afgegeven.

De NS rijdt morgen in en om de Randstad volgens een aangepaste dienstregeling. In de Randstad rijden halfuursdiensten in plaats van kwartiersdiensten.

De KLM heeft voor vrijdag 71 vluchten geannuleerd.

In het noordoosten lijkt de sneeuwval mee te vallen.

Volg vandaag de liveblog over het extreme weer op nrc.nl