Waterbedeffect

De ecologische voetafdruk geeft aan hoeveel hectare aardoppervlak nodig is om het consumptieniveau en de afvalverwerking van een bevolkingsgroep te kunnen handhaven. Bij een eerlijke verdeling is per mens wereldwijd 1,8 hectare beschikbaar. Wereldwijd gebruiken we nu per mens gemiddeld 2,7 hectare en de gemiddelde Nederlander 6 hectare. We vragen dus drie keer meer dan er is. We verbruiken hulpbronnen sneller dan de aarde kan aanvullen, we teren in op haar reserves. Recente rapporten bevestigen dat we de aarde in rap tempo uitputten. Is dit reden tot somberheid tijdens Kerstmis? Nee. Of we ons geld nu massaal met Kerst uitgeven, of verspreid over het hele jaar, elke uitgegeven euro draagt bij aan de ecologische voetafdruk. De voetafdruk van ons totale consumptiepatroon is uiteindelijk net zo groot, ongeacht het tijdstip waarop we consumeren. De ecologische voetafdruk van een Nederlandse euro vermindert alleen als politici, bestuursvoorzitters van bedrijven en alle kiezers samen besluiten stevig milieubeleid in te voeren waardoor productie- en consumptiepatronen structureel verduurzamen.

Heeft u ook een vraag? Mail naar groen@nrc.nl of twitter @GroenNRC. Foto’s Thomas Bokeloh