Wat als de troonopvolger gehandicapt geboren is?

Koninklijke zwangerschappen staan weer volop in de belangstelling nu Kate en William hun eerste kind verwachten. Maar wat nou als een troonopvolger gehandicapt geboren wordt?

De Rijksvoorlichtingsdienst geeft geen antwoord op vragen die beginnen met ‘Wat als...’. Maar koningshuisdeskundige Philip Dröge durft wel te speculeren.

Niet kunnen zien, horen of lopen, hoeft volgens Dröge niet in de weg te staan voor troonopvolging. Integendeel, hij ziet er ook een positieve kant van in. Zo zou de persoon in kwestie bijvoorbeeld de ideale ambassadeur van een goed doel kunnen worden.

Zolang de troonopvolger zijn of haar activiteiten kan uitvoeren, is er niets aan de hand, gelooft Dröge. „Met een blindengeleidehond naar een opening gaan, moet bijvoorbeeld gewoon kunnen.” Maar hij beseft ook dat het een stuk complexer wordt als iemand met een stokje in de mond een computer moet aansturen om te kunnen praten.

„Los van de praktische bezwaren”, zegt hij, „doe je er de persoon zelf waarschijnlijk geen lol mee om hem of haar op de troon te zetten”. En daarom werd in 1983 artikel 29 aan de Grondwet toegevoegd: ‘Wanneer uitzonderlijke omstandigheden daartoe nopen, kunnen bij een wet een of meer personen van de erfopvolging worden uitgesloten.’ Om voor een andere troonopvolger te zorgen, zal er worden gespeurd naar zijtakken: eerst broers of zussen, later neven of nichten.

Dat brengt Dröge op een ander mogelijk probleem wat betreft de troonopvolging, namelijk wanneer blijkt dat het kroonprinselijk paar geen kinderen kan krijgen. Als er wordt gekozen voor adoptie, krijgt het oudste adoptiekind hoogstwaarschijnlijk recht op de troon. De bloedband gaat dan dus verloren. Wordt er niet geadopteerd, dan zal er worden gezocht naar een geschikt familielid als opvolger van de koning(in).

Het gerucht gaat dat prinses Kate zwanger zou zijn van een tweeling. In dat geval, weet deskundige Dröge, zal de eerstgeborene op de troon gaan zitten.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Carlijn Teeven