Voortvluchtige McAfee opgepakt in Guatemala

De ‘bloggende voortvluchtige’ wordt gezocht door Belize vanwege een moordonderzoek.

Guatemala-Stad. John McAfee (67) is niet langer op de vlucht. De politie arresteerde hem gisteren in Guatemala nadat hij dat land illegaal binnenkwam. McAfee is de oprichter van het gelijknamige bedrijf dat groot werd met de ontwikkeling van de eerste antivirussoftware. Hij wordt gezocht door buurland Belize in verband met een moord. De Amerikaan is al drie weken op de vlucht – sinds de politie hem wilde spreken nadat zijn buurman en landgenoot Gregory Faull vermoord werd aangetroffen.

Sinds vier jaar woont McAfee in Belize. Hij heeft geen banden meer met McAfee Associates, dat hij verkocht aan Intel Corp. In mei viel de politie van Belize zijn huis al eens binnen. McAfee, die daar aanwezig was met zijn 17-jarige vriendin, werd gearresteerd wegens wapenbezit en het fabriceren van drugs.

McAfee werd gisteren samen met een 20-jarig meisje gearresteerd. Er is geen internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Tussen Belize en Guatemala is geen uitleveringsverdrag. Dat is de reden dat hij naar Guatemala vluchtte, blogde hij eerder. Dat bloggen leverde hem een merkwaardige reputatie op van ‘bloggende voortvluchtige’. Ook na zijn arrestatie blogt hij door.

De politie bestempelt hem (nog) niet als hoofdverdachte in de moordzaak. Een rechter moet nu bepalen of McAfee terug wordt gestuurd naar Belize of niet. Hij heeft asiel aangevraagd in Guatemala. AP