Verdachte had ‘voetbalvader’

De verdachten van de fatale mishandeling blijven twee weken langer vastzitten. De vader van een van hen was zeer betrokken bij de club.

Twee 15-jarige jongens en een 16-jarige jongen die ervan worden verdacht zondag een 41-jarige grensrechter van voetbalclub Buitenboys uit Almere zo ernstig te hebben mishandeld dat hij is overleden, blijven veertien dagen langer vast zitten. Vanaf morgen mogen ze wel weer contact hebben met hun ouders. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Lelystad gisteren beslist. Vanmorgen hield de politie een vierde verdachte aan.

De jongens die al eerder werden aangehouden, Amsterdammers met een Marokkaanse en Antilliaanse achtergrond, worden verdacht van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging. Het onderzoek is nog niet afgerond en er worden nog altijd getuigen gehoord. Vandaar de beperkingen die de jongens in het contact met de buitenwereld opgelegd kregen. Het Openbaar Ministerie in Lelystad sluit niet uit dat nog meer spelers van SV Nieuw Sloten worden aangehouden.

Het EO-programma De Vijfde Dag zond gisteravond een reportage uit waaruit bleek dat de vader van een van de gearresteerde spelers bij SV Nieuw Sloten al net zo’n echte ‘voetbalvader’ was als het slachtoffer bij de Almeerse Buitenboys. De verslaggever sprak met een teamgenoot van de verdachten, een speler uit de B1 van SV Nieuw Sloten. Die zei: „De vader van Yassin was altijd bij de club. Zo reed hij ons heel vaak naar uitwedstrijden. Ook is hij trainer van de A2 en is hij regelmatig grensrechter. Soms valt hij ook in als scheidsrechter.” Secretaris Wim Snoek van de club bevestigde dat de vader in kwestie „zeer betrokken” is bij de club, als trainer en scheids- en grensrechter.

De cameraploeg filmde ook in het trappenhuis van de vader. „Die zit al twaalf jaar bij Nieuw Sloten, hij heeft bijna alle jeugd getraind”, horen we iemand zeggen.

De teamgenoot uit de B1 van SV Nieuw Sloten wilde niet in beeld, aldus het programma, „uit angst voor de familie van de verdachte”. Yassin heeft twee broers die ook bij Nieuw Sloten voetballen. De Vijfde Dag citeerde de teamgenoot: „In de B1 zijn twee raddraaiers, Yassin en Souvyan, die ook allebei zijn opgepakt. Ze zijn vaak agressief, ook tijdens trainingen.” Over een van de verdachten: „Niemand had hem in de hand, ook zijn vader niet.”

Een ander lid van SV Nieuw Sloten, met wie deze krant contact heeft, kan zich niet herinneren dat hij bij trainingen ooit veel agressie bij de jongens van de B1 heeft gezien. Normale jongens, die je in het voorbijgaan gewoon groetten, zei hij.

Twee van de verdachte jongens zitten op het Huygens College in Amsterdam. De schoolleiding heeft eerder deze week gesprekken gevoerd met de leerlingen, eerst met die in de klassen van de twee, later ook met alle andere klassen, zei directeur Rick d’Ancona, „omdat het nieuws als een lopend vuurtje rondging op school”. Hij nam maatregelen tegen schoolgenoten die het op Twitter opnamen voor de jongens. Enkele leerlingen werden geschorst.

Dat heeft de stroom van tweets en retweets met ‘Free Yassin’, ‘Free Soufyan’ en ‘Free Devy’ of ‘Free Davy’ niet ingedamd. De twitteraars gaan ook in discussie met degenen die daarop reageren. Met veel ‘kk’ of ‘kkr’ (kort voor kanker) en veel woede over de behandeling van Marokkanen in het algemeen. Geert Wilders stelde ook geen Kamervragen over het geweld in Haren, schrijft eentje. „Oh nee, want daar waren geen Marokkanen bij.” Sommige twitteraars menen dat jongens ten onrechte worden verdacht. Anderen noemen hen ‘soldier’ of ‘soldaat’ in de tweets.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam liet weten zich „namens alle Amsterdammers” te schamen voor het gedrag van deze voetballers uit zijn stad.

    • Bas Blokker