Verdachte bekent, motief blijft duister

Tegenover zijn advocaat bekende Jasper S. bijna meteen, aldus de raadsman in een tv-interview. Gedronken had S. die avond niet.

Jasper S., bij zijn voorgeleiding. Illustratie ANP

De nacht van Koninginnedag 1999 wilde Jasper S. zijn gedachten ordenen. Er waren spanningen op de boerderij van de jonge veehouder, vertelde zijn advocaat Jan Vlug gisteren in Nieuwsuur. Wat voor spanningen wil Vlug niet kwijt. Gedronken had S. niet. Als de meeste boeren had hij een mes op zak. Hij gaat een eindje fietsen, de nacht in. Dan komt hij op de Keningswei (Koningsweg) bij Veenklooster de 16-jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde tegen.

Zij is die nacht uit geweest in Kollum. Haar vriend had haar ouders beloofd een taxi te bellen die haar thuis moest brengen. Die belofte is hij niet nagekomen. Marianne fietst alleen naar huis. Waarom dwingt Jasper S. haar onder bedreiging van een mes het weiland naast de weg met hem in te gaan? Waarom verkracht en vermoordt hij haar? Vlug weet het niet. En Jasper S. evenmin, zegt hij. Vlug: „Het is volstrekt onbegrijpelijk voor hem en voor ons.”

Ruim dertien jaar loopt S. (nu 45) rond met zijn geheim. Marianne is geen dag uit zijn gedachten geweest, zegt Vlug. Jasper S., die bekendstond als een vriendelijke, betrouwbare en degelijke boer, vond het moeilijk zelf naar de politie te stappen, stelt Vlug. Hij wilde zijn gezin beschermen. Maar het net sloot zich. Vrijwillig stond hij DNA af. Gisteren zag hij zijn vrouw en twee kinderen voor het eerst op het politiebureau in Zwolle. Op zijn verzoek wilde hij hun vertellen dat hij de moordenaar is. Vlug keek toe in een aparte kamer. „Hartverscheurend. Er was onbegrip en wanhoop.” Vlug verklaart dat S. al bij hun eerste ontmoeting na tien minuten bekende de dader te zijn. Hij adviseerde zijn cliënt dit nog even voor zich te houden. Eerst moest er een dossier worden opgebouwd. Gisteren, tijdens een drieënhalf uur durend verhoor, bekende S. tegenover de politie. Vlug denkt dat S. nu opgelucht is.

Het DNA uit sporen op het lichaam van Marianne – sperma, bloed en haar – kwam overeen met genetisch materiaal van S.. Vlug schakelde nog een onafhankelijk DNA-expert in, die tot dezelfde conclusie kwam. De advocaat zegt dat de moord is opgelost. Op verkrachting en moord staat maximaal levenslang.

Een vraag is nog of S. toerekeningsvatbaar was. In oktober 2009 werd hij wegens diefstal van een auto en joyriding veroordeeld tot een boete van 750 euro. Een door S. geraadpleegde psychiater stelde dat sprake kon zijn geweest van een ‘dissociatieve fugue’, een stoornis waarbij iemand niet weet wat hij doet.

Bauke Vaatstra, vader van Marianne, en zijn ex-vrouw Maaike Terpstra zijn opgelucht. „We waren bang dat hij niet zou bekennen. Nu is dat toch vrij vlot gebeurd”, zegt Terpstra. Vaatstra wil alleen nog weten waarom, zei hij voor Omrop Fryslân. „Wat bezielt iemand met twee kleine kinderen om een meisje van zestien om het leven te brengen? Het is niet te begrijpen en onvoorstelbaar.” Voor Vaatstra past maar een straf: levenslang. „Ik ben nog altijd des duivels.”

    • Karin de Mik