Uitgelicht

Film

Harry Potter and the Order of the Phoenix (David Yates, 2007, GB/VS). Een kleurrijke parade van oude en nieuwe bijfiguren in de vijfde aflevering van de Harry Potterserie: aartsvijand Voldemort, trouwe vrienden Ron en Hermelien, pleegvader Sirius Zwarts en Remus Lupos, de wanhopige weerwolf. En dan is er natuurlijk nog de altijd naargeestige professor Sneep. Deel vijf is spectaculaire instant magie geworden. SBS6, 20.30-23.20u.

Someone Like You... (Tony Goldwyn, 2001, VS). Komedie waarin columniste Ashley Judd, door haar minnaar aan de kant gezet, een onderzoek begint naar mannelijk gedrag. Ze ontpopt zich tot goeroe. Ook met Hugh Jackman, Greg Kinnear en Marisa Tomei. RTL8, 20.30-22.30u.

Austin Powers: International Man of Mystery (Jay Roach, 1997, VS). Melige spionnenfilm-parodie met komiek Mike Myers in dubbele hoofdrol: meesterspion Austin Powers en zijn aartsvijand Dr. Evil. Myers verdient de Peter Sellers Award voor de doses melige anachronismen en psychedelica, seksuele ongein en terloopse verwijzingen naar James Bond. Speelt zich af in het swingende Londen van de jaren zestig. Comedy Central, 21.00-22.55u.

The Shipping News (Lasse Hallström, 2001, VS/CAN). Fletse verfilming van roman van Annie Proulx. Met Kevin Spacey als journalist die aan de onherbergzame kust van Newfoundland zijn wortels zoekt en Julianne Moore tegenkomt. Eén, 23.20-01.10u.

Informatief

Reporter: zo lek als een mandje. Reportage over de (on)veiligheid van computerbestanden. Ned.2, 21.15-22.00u.

Westminster Abbey. Eerste deel van drieluik over de Londense abdij. De loodgieter, de bibliothecaris en de deken leggen uit wat ze doen en de nieuwe chef onderhoud wordt volgens een oud ritueel ingewijd. Dertig koorknapen zingen in de dienst op Aswoensdag, Rufus Wainwright en Hugh Masekela treden op in een Gemenebestdienst, in aanwezigheid van de koningin. BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

Live aus der Mailänder Scala: Lohengrin. Inleiding tot het Wagner-jaar 2013. Daniel Barenboim dirigeert het Orchestra della Scala in Richard Wagners opera uit 1848. Met onder anderen Jonas Kaufmann (Lohengrin), Anja Harteros (Elsa von Brabant) en René Pape (Heinrich der Vogler). Arte, 20.15-00.20u.

Radio

De Vrijdag van Vredenburg. Rechtstreekse uitzending. De Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Hartmut Haenchen in de ‘Tragische’ Symfonie nr. 4 in c D 417 van Schubert en in de Sinfonia concertante in Es voor viool en altviool KV 364 van Mozart. De solisten zijn Baiba Skride (viool) en Isabelle van Keulen (altviool). Radio 4, 20.02-23.00u.