Tot strenge vorst

Na uitgebreide sneeuwval is het in de nacht naar zaterdag de beurt aan strenge vorst. Zaterdagmiddag blijft het in het binnenland vervolgens licht vriezen, waarmee de eerste ijsdag van het winterseizoen een feit zal worden. Kortom, de winter geeft zijn visitekaartje af.

Vrijdagavond valt her en der nog af en toe lichte sneeuw, maar vanuit het noordoosten klaart het op. Met een afgenomen wind kan de temperatuur boven de verse sneeuw snel tot rond of onder de -10 graden zakken. Misschien wordt het wel lokaal -15 graden.

Zaterdag is een droge en veelal zonnige dag, dankzij de uitloper van een hogedrukgebied. Verder is er weinig wind en blijven de temperaturen het gehele etmaal onder nul. De maxima zijn veelal 0 tot -2 graden.

Zaterdagavond kan het nog flink vriezen, maar in de nacht naar zondag wordt geleidelijk minder koude lucht verwacht, die met een toenemende zuidwesten- of westenwind wordt aangevoerd.

Bovendien raakt het bewolkt en volgt zondag overdag enige tijd neerslag. In het binnenland zou dat weer sneeuw kunnen zijn, met grootschalig gladheid als gevolg. Uiteindelijk wordt het overal ruimschoots boven nul: 3 graden in Zuid-Limburg tot rond 7 graden in de westelijke provincies.

Maandag veranderen de middagtemperaturen nauwelijks. Verder blijft het wisselvallig met enkele (winterse) buien.