Stop de Banken daagt ABN

Eppo König

De actiegroep Stop de Banken heeft vanochtend ABN Amro voor de rechter gedaagd namens ruim 500 donateurs met een variabele hypotheek. De actiegroep eist dat de bank de verdubbeling van de ‘renteopslag’ op hypotheken naar 2 procent terugdraait. De opslagverhoging, die in totaal 6.000 klanten treft, kan een hypotheek op termijn vele duizenden euro’s duurder maken.

Via de renteopslag berekenen banken de kosten door die ze maken voor het aantrekken van kapitaal. ABN verhoogde dit voorjaar de opslag omdat lenen door de crisis duurder is geworden, aldus de bank. Maar Stop de Banken zegt dat klanten opdraaien voor de meerkosten van risico’s die de bank zelf heeft genomen.

De actiegroep begint een civiele procedure bij de Utrechtse rechtbank. Stop de Banken beschuldigt de bank van ,,misleiding en oneerlijke handelspraktijken’’, blijkt uit de dagvaarding van bijna zestig pagina’s. Op basis van getuigenissen van oud-werknemers stelt de actiegroep ook dat ABN Amro zich in 2011 en 2012 „extreem vergaloppeerd” heeft door reorganisatieproblemen. Door het ontslag van specialisten op de afdeling die kapitaal aantrekt zou er een gebrek aan expertise zijn geweest.

Een woordvoerder van ABN Amro noemt de beschuldigingen „onzin”. De verhoging zou gerechtvaardigd zijn, omdat deze hypotheken „verlieslatend” zijn.

    • Eppo König