Sneeuw!?

Ken je die mop van die sneeuw die voorspeld was? Veel grappen op Twitter, vandaag. Over de sneeuw die heel lang maar geen inferno wilde worden.

Enschede. Sneeuwballen gooien op de speelplaats. Foto Eric Brinkhorst

Grappen, gisteravond en vanochtend op de sociale media. Over het voorspelde sneeuwinferno dat maar geen sneeuwinfarct wilde worden.

Een wel héél klein mini-sneeuwschuivertje dat de NS had ingezet; een foto van 20 cm sneeuw voor iemands deur – een gefabriceerd laagje met een centimeter ernaast – en veel geschamper bij foto’s van lege snelwegen: File? Maar niet heus.

Gistermiddag kregen leerlingen van het Spinoza Lyceum in Amsterdam een mail van het schoolbestuur. Dat de lessen waren afgelast omdat „wij het te gevaarlijk vinden om leerlingen met de fiets naar school te laten gaan met de gevaren die dit met zich meebrengt en omdat het gvb niet rijdt. Met vriendelijke groet, Het schoolbestuur”.

Het échte schoolbestuur wist van niets en docent Nederlands Kasper Soeters antwoordde via de mail dat hij vermoedt „dat er een leerling achter het bovenstaande mailtje zit. (En afgaand op het taalgebruik, hoop ik niet dat het een leerling is die les van mij heeft...)”. De lessen op het Spinoza gingen dus gewoon door, vandaag.

Zo ging er meer gewoon door vanochtend. MeteoConsult had in nrc.next nog gewaarschuwd voor ingesneeuwde auto’s. De dienst voorspelde „dat veel mensen zich 7 december nog lang zullen herinneren”. Maar vanochtend bleef een snowdown uit. Er stonden wel vier keer zoveel files als normaal, en de spits hield langer aan dan doorgaans op een vrijdag, maar de meeste forenzen kwamen redelijk op tijd op hun werk.

André Rouvoet, voormalig ChristenUnie-voorman en thans voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland bijvoorbeeld. Hij twitterde vanochtend rond half negen dat hij met de trein met „maar een paar minuutjes vertraging” was aangekomen in Utrecht, voor een ‘vergadering van de commissie Kwaliteitskader Jeugdzorg’. „Niet slecht.”

Dat was rond dat tijdstip ook verder de sfeer op Twitter. Veel complimenten voor NS, hoewel die wel minder treinen had ingezet om storingen te kunnen opvangen, maar bovenal opluchting van reizigers. De enige storing in de ochtend was een defecte wissel tussen Utrecht Centraal en Schiphol. En dat betekent volgens de woordvoerder niet dat kan worden geconcludeerd dat de aangepaste dienstregeling niet nodig was. „Er kan [met slecht weer] altijd wat gebeuren.”

„De sneeuw is net NS”, twitterde Vincent Brouwer rond negen uur. „Hij kwam later dan verwacht.” Maar toen de sneeuw kwam, kwam de sneeuw ook echt. Rond negen uur sneeuwde het bijna overal in het land.

Rond 10 uur waarschuwde busvervoerbedrijf Arriva dat reizigers in Rotterdam en Amsterdam rekening moesten houden met een vertraging van een uur. Later kwamen er ook meldingen van Syntus, Breng en Arriva uit Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant, dat het busvervoer op veel plaatsen was gestremd.

Op Schiphol waren toen al 150 vluchten vervallen vanwege slecht zicht, harde wind en sneeuw. Dat zijn één op de drie vluchten. Een woordvoerder van de luchthaven zei tegen persbureau Novum dat het aantal geschrapte vluchten nog kan oplopen. Frankfurt en Parijs hadden de problemen ook, meldde de NOS.

Rond 11 uur vraagt Fred Clay zich op Twitter af hoeveel Nederlandse kinderen eigenlijk sneeuw hebben gevraagd aan Sinterklaas, en twittert ‘MarcelNu’ dat ‘het hele kantoor aan het thuiswerken is’ en hij niet kan inloggen. Vodafone meldt aan RTL Nieuws dat mobiele bellers last kunnen krijgen met hun verbinding door de sneeuwval. Deze krant sloot om 12 uur.

Op naar de avondspits.

    • Japke-d. Bouma