Smakelijk weten, smakelijk eten

Als het niet in lengte komt, dan komt het wel in de breedte. De gemiddelde Nederlandse man is de laatste tien jaar 2,1 centimeter langer geworden en 5,6 kilo zwaarder, zo liet het Centraal Bureau voor de Statistiek deze week weten. Heel herkenbaar, zij het dat ik het in de lengte heb laten afweten, maar dat compenseer met wat extra kilo’s.

Smakelijk weten heet de CBS- publicatie over trends en in voeding en gezondheid. ‘Smadelijk eten’ had ook gekund. Of ‘Wat niet eet, wat niet deert’. Zonder nuances samengevat: met de voedselproductie gaat het nog niet zo slecht in Nederland, maar met de consumptie des te meer. We eten te veel en we eten de verkeerde dingen. Niks nieuws, maar daarom niet minder waar.

Het tijdstip van publicatie is perfect gekozen, in de eetmaand bij uitstek en vlak voor het goedevoornemensseizoen.

Laat ik meteen de daad bij het voornemen voegen. Het gerecht van de dag bevat behoorlijk wat groenten en paddenstoelen. De hoeveelheid vlees en koolhydraten is bescheiden. Het recept heeft wat Thaise trekjes. De Thaise keuken is sowieso een goede inspiratiebron voor lichte, maar smaakrijke gerechten met veel verse groente en bescheiden hoeveelheden vlees of vis.

Mocht oestersaus in de voorraadkast ontbreken: sojasaus is een redelijk alternatief. En wie niet houdt van sesamzaadjes tussen de tanden: wat gehakte ongezouten cashewnoten kunnen ook.

Snipper de knoflook en de sjalot. Snij de prei in ringen en het pepertje in ringetjes. Rasp de gemberwortel fijn. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in behapbare stukken. Ontdoe de eendenfilet van zijn vet. Snijd het vlees in smalle reepjes.

Kook de mie volgens de instructie op de verpakking. Fruit in een wok of grote koekenpan de snippers sjalot in een eetlepel olie. Voeg de reepjes eendenfilet, de geraspte gember en de knoflooksnippers toe. Roerbak ze twee minuten. Breng ze eventueel verder op smaak met peper en zout. Haal het vlees uit de pan en zet het warm weg.

Verhit de rest van de olie in de pan. Bak al omscheppend de paddenstoelen met de prei en de ringetjes rode peper. Roer de oestersaus er door en laat de groente garen. Voeg zo nodig nog een scheutje water toe, bouillon mag ook. Schep de mie door het paddenstoelenmengsel en laat ze even mee verwarmen.

Verdeel alles over twee borden of kommen. Leg de reepjes eendenfilet erop en bestrooi met geroosterd sesamzaad. Smakelijk eten.

    • Joep Habets