Rutte: geweld op het sportveld kan niet worden getolereerd

Mark Rutte tijdens een persconferentie. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

Premier Mark Rutte opende zijn wekelijkse persconferentie na afloop van het vragenuurtje met condoleances voor de nabestaanden van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Hij gaf daarbij een sterk signaal dat geweld op het sportveld “niet kan worden getolereerd”.

Rutte liet stellig weten dat hevig geweld op sportvelden in het hele land actie vereist van diverse partijen:

“We moeten opkomen voor al die vrijwilligers die zich dag in dag uit voor de sport inzetten. Deze mensen moeten we op een voetstuk zetten. Het is aan ouders, sportclus en de KNVB om ervoor te zorgen dat een drama als zich afgelopen week voltrok niet meer kan gebeuren.

Hier is sprake van onacceptabel geweld op het voetbalveld. We moeten duidelijk maken dat we dit absoluut niet tolereren.”

Rutte benadrukte dat de afkomst geen hoofdkwestie is in deze zaak, en dat het niet aan de overheid is om de oplossing aan te dragen:

“We moeten nooit onze ogen sluiten voor de afkomst van de daders. Maar dit is een sportprobleem. De kern van de zaak is het geweld op het sportveld. En tegelijkertijd een probleem van de gehele samenleving.

Het slechtste wat we nu kunnen doen bij zo’n gebeurtenis is een heel pakket maatregelen aankondigen. Daarmee zou ik zeggen dat de overheid het probleem kan oplossen. Dat is niet het signaal dat we moeten afgeven.

Ik verwacht van ouders dat ze hun kinderen opvoeden, ik verwacht dat de KNVB dit oppakt, en dat gebeurt ook middels een voetbalvrij weekend. En ik verwacht van scholen dat ze de discussie openen. Dit is geen zaak van de overheid. Wij kunnen partijen bij elkaar brengen, maar we kunnen de zaak niet oplossen.”

De 41-jarige Nieuwenhuizen overleed afgelopen week in het ziekenhuis aan zijn verwondingen nadat spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten hem tot tweemaal toe hadden geslagen en geschopt na een wedstrijd tegen Buitenboys in Almere. De drie verdachten van 15 en 16 jaar worden verdacht van doodslag.